Klimat
Brist på hållbarhetskompetens i bygg- och fastighetssektorn
Publicerad: 13 maj 2019, 09:13
Kompetensbrist är ett hinder för klimatomställningen inom bygg- och fastighetsbranschen, samtidigt som branschen står för mer än en femte del av Sveriges utsläpp. Det skriver Myndigheten för yrkeshögskolan i en ny rapport.
Efterfrågan på hållbarhetskompetens är stor i bygg- och fastighetssektorn, samtidigt som det finns en brist på kompetens i flera arbetsområden. Kompetensbristen innebär att det är svårt att hitta arbetskraft till några av de viktigaste arbetsuppgifterna som krävs för att kunna nå viktiga hållbarhetsmål, visar en ny rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan.
”Det råder en mycket stor efterfrågan på kompetens inom hållbarhet, men området är brett och det är många olika sorters kompetens som behövs, bland annat en ökad digital kompetens”, säger Tommy Olsson, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan i en kommentar.
Myndigheten lyfter flera olika typer av områden för hållbarhetskompetens där det finns ett ökande behov. Däribland innebär det ökande intresset för att bygga hus i trä att kunskaps- och informationsluckor behöver fyllas. Rapportförfattaren ser också tecken på en ökad efterfrågan i kompetens om social hållbarhet och hur man arbetar med beteendeförändringar.
Ett hinder som särskilt lyfts fram i rapporten är bristen på installationskompetens. Installatörsföretagens vd Ola Månsson varnade också nyligen för att det är väldigt svårt för branschen att hitta rätt kompetens. Bygg- och fastighetssektorn står för mer än en femtedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp, men samtidigt är det svårt att hitta arbetskraft för några av de viktigaste uppgifterna som krävs för att klara klimatomställningen.
”Samhällsplanering och materialval är viktigt för hållbarheten, men det krävs också installationskompetens och bland annat tillräckligt många VVS-ingenjörer och kyl- och värmepumpstekniker för att få till en förändring. Tyvärr har dessa utbildningsinriktningar ofta en stor andel outnyttjade platser på utbildningarna inom yrkeshögskolan”, säger Tommy Olsson.