Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brist på unga chefer

Publicerad: 25 september 2013, 02:48

I genomsnitt försvinner 48 chefer från arbetsmarknaden varje dag, enligt en ny rapport. Men intresset för att fylla positionerna är svalt.


Åldrande chefer och ett svagt intresse för yrkesrollen bland de yngre generationerna, har gjort att chefsmarknaden befinner sig i en demografisk kris. Det visar en ny rapport som chefsorganisationen Ledarna har tagit fram.

Och underskottet på chefer riskerar att bli större.

Under de närmaste tio åren kommer ungefär 125 000, motsvarande en fjärdedel, av landets chefer att försvinna från arbetsmarknaden när de går i pension. Samtidigt har andelen chefer under 35 år minskat stadigt sedan 2001.

Störst andel chefer som närmar sig pension har Dalarna, där 30,2 procent av cheferna är 55 år och äldre. Lägst andel har Stockholm med 21,4 procent.

Sedan 2009 har antalet sökande till chefstjänster via Arbetsförmedlingen mer än halverats, och det verkar inte finnas några tecken som talar för en uppsving inom den närmaste tiden.

– Många unga vill arbeta med ledarskap, men få attraheras av chefsrollen som den ser ut i dag, säger Ledarnas ordförande Annika Elias i ett pressmeddelande.

Jämfört med andra EU-länder ligger Sverige i bottenskiktet vad gäller unga chefer på arbetsmarknaden, tillsammans med Kroatien, Danmark, Finland och Italien. Rapporten visar också att andelen unga chefer sjunkit mer i näringslivet än i offentlig sektor.

– Företag i Sverige är inte tillräckligt bra på att identifiera och lyfta upp unga medarbetare med ledarpotential. Det riskerar på sikt Sveriges konkurrenskraft, säger Annika Elias.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.