Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Bristen på fosfor är en geopolitisk mardröm”

Publicerad: 21 Maj 2010, 05:51

Enligt forskare kommer vi inom en snar framtid stå inför en fosforbrist. På ett seminarium anordnat av SEI yttrade forskaren Arno Rosemarin att förutom stigande matpriser kommer fosforbristen även att innebära en geopolitisk mardröm.


På onsdagen anordnade Stockholm Environment Institut ett seminarium under titeln ”The Perils of Peak Phosphorous – Geopolitics, Food Security, CSR and Human Rights: Implications for Western Sahara” där en framtida brist på fosfor kopplades ihop med situationen i Västsahara.

Som Miljöaktuellt tidigare i veckan rapporterat bedömer forskare att efterfrågan på fosfor inom snar framtid kommer att vara större än tillgången. Västsahara, som sedan 1975 ockuperats av Marocko, har en av världens största fosfattillgångar, vilket är en av anledningarna till att Marocko fortfarande inte släpper området.

Eftermiddagens seminarium inleddes av Arno Rosemarin, Stockholm Environment Institute. I sitt framförande deklarerade han att konsekvenserna av en fosforbrist är en mer obekväm sanning än klimatförändringarna.
– Det har aldrig funnits en plan för hur man ska hushålla med fosfor. Och eftersom det är så få länder som sitter på denna värdefulla naturresurs får vi här en geopolitisk mardröm.

Sören Lindh från VästsaharaAktionen menade att det inte bara är Västsaharas naturresurser, som förutom fosfor även består av fisk och troligen olja, som får Marocko att hålla kvar sitt grepp.
– Det här är även en fråga om makt som grundar sig i Marockos historia och som också involverar många andra länder.

Arno Rosemarin flikade senare in med ett exempel på ett sådant involverat land.
– USA är medvetet om att de snart har tömt sina ekonomiska fosforreserver. Därför vänder de bland annat blickarna åt Marocko. För att säkra tillgången av fosfor har USA inrättat ett frihandelsavtal med Marocko. Alltså har de inte lagt ner så mycket energi på att Marocko ska släppa Västsahara.

Cecilia Asklöf, International Commission of Jurists – Swedish Section, utgick i sitt framförande bland annat från det rättsutlåtande som förre FN-rättschefen Hans Corell givit och som säger att inkomsterna från alla naturresurser lagligen tillhör Västsahara.
– Enligt FN är inte Västsahara en del av Marocko och därför får inte exploatering av naturresurser ske.

Sören Lindh menade att vi kan göra mycket som konsumenter genom att vara vaksamma mot speciellt tomater och fiskleverolja.
– Det står Marocko som ursprungsland, men dessa kan mycket väl komma från Västsahara. Tyvärr har vi svårare att se var den fosfat vi använder i gödsel här i Sverige kommer ifrån.

Övriga deltagare under seminariet var Kjell Havnevik, The Nordic Africa Institute, som efterlyste ett politiskt system för att uppnå matsäkerhet i Afrika, samt Magnus Furugård, GES-Investment Services International, som pratade om hur företag kan arbeta för att ta ett socialt ansvar då de handlar med andra länder.

Cathrine Beijer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.