Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Brister i lobbyarbetet när torskkvoterna höjdes

Publicerad: 22 December 2005, 05:59

Beslutet i EU:s ministerråd att tillåta ett utökat torskfiske i Östersjön tas emot med stort missnöje hos den svenska regeringen och på Fiskeriverket. – Vi har misslyckats med lobbyarbetet inför de här förhandlingarna, säger en delvis självkritisk generaldirektör på Fiskeriverket, Axel Wenblad. Nu lovar han att ta initiativ som ska leda till att den svenska linjen möter större förståelse i framtida förhandlingar.


Det torde finnas få näringar i Sverige där kontrasten mellan det kortsiktiga och långsiktiga affärstänket är så uppenbart som i fisket. Å ena sidan hävdar att ett minimerat uttag av torsk i Östersjön är nödvändigt för att säkra beståndet, å andra sidan krafter som vill fiska så mycket som möjligt – nu. Motsättningen aktualiseras när EU:s fiskeministrar nu höjer kvoten för torskfiske i den känsliga delen av Östersjön, öster om Bornholm, från 39 000 ton till 45 000 ton.

Den svenska regeringens linje i förhandlingen har varit att minska kvoten till 14 000 ton. Ett tak som även internationella havsforskningsrådet ICES rekommenderat.
– Det här är ett bakslag. Det här måste skötas på ett annat sätt än att politiker ger sig in i detaljer. Det här resultatet är olyckligt för fiskebeståndet och för yrkesfiskarna, säger Axel Wenblad på Fiskeriverket, som har i uppdrag att anpassa uttaget av fisk så att torsken kan återhämta sig.

Vad gick snett vid förhandlingsbordet?
– Sverige har intagit en ståndpunkt som gjorde det svårt att hitta kompromisser. Sverige har stått isolerat i förhandlingarna och samtidigt har det tillkommit fyra EU-länder kring Östersjön som verkligen har tagit plats vid förhandlingarna, säger han.

Vad hade behövts för att nå ett annat resultat?
– Vad vi inte lyckats med är att vara duktiga lobbyister. Det här är inget man gör med ett telefonsamtal. Vi måste arbeta mer systematiskt med de här frågorna.

Vad hade du i din position kunnat göra annorlunda?
– Vi är en del och regeringskansliet är en del, och vi kan göra mer. Men även miljörörelsen, Världsnaturfonden finns i alla länder kring Östersjön, kan göra mer och SFR, Sveriges fiskares riksförbund.

Kommer du att ta initiativ till mer systematiskt lobbyarbete?
– Ja, det kommer jag att göra, med start på det nya året. Jag hoppas att det kommer att inspirera WWF och SFR och andra att göra detsamma.

Jordbruks- och fiskeminister Ann-Christin Nykvist var också besviken efter förhandlingarna.
– Kommissionen och ordförandeskapet har varit väldigt mjuka i ryggen och lyssnat på dem som har haft ett intresse av att fiska mycket, säger hon till Sveriges Radio. Om det är trenden bedömer jag att läget för Östersjön är katastrofalt. Det är ju hela tiden en balans mellan att jobba långsiktigt och sakta reducera uttaget av torsk. Kommer man under nivån på den här lekbiomassan som man behöver, då riskerar man en kollaps och då finns det ingenting att fiska sedan så då har man tappat en näring. Där kan jag känna oro, säger hon.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.