Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Britter rasar mot klimatbistånd

Publicerad: 6 december 2012, 07:12

I samband med klimatförhandlingarna i Doha har Storbritannien i veckan utlovat två miljarder pund, nära 19 miljarder kronor, i klimatbistånd. Något som nu upprör somliga britter.


Två miljarder pund – eller närmare 19 miljarder kronor. Så mycket pengar tog de brittiska förhandlarna med sig till Doha, Quatar, för att visa att Storbritannien vill bidra till klimatkampen. Pengarna som levereras från början av 2015 är fördelade på ett antal projekt som ska hjälpa utvecklingsländerna motverka negativa klimatförändringar. Bland annat handlar det om vindkraftverk i Afrika och en mer hållbar boskapsuppfödning i Colombia.

Nu berättar SvD Näringsliv att kritiken på hemmaplan redan börjar göra sig påmind och att en del brittiska medborgare blivit ilskna över att premiärminister David Cameron och hans regering "inte ser till nationens bästa när det råder ekonomisk kris hemma". Något som kan ha ökat kritiken är att Cameron, i stort sett samtidigt som han presenterade klimatpengarna, också presenterade nya lagförslag som kommer att ge skattehöjningar och statliga utgiftsminskningar.

SvD Näringsliv beskriver några kommentarer i kritiken från det brittiska parlamentet: ”Skrämmande slöseri med pengar” och ”Illa val tidpunkt när Storbritannien själv har satsat oerhört mycket på förnyelsebar energi”.
– Det är de brittiska skattebetalarna som tvingas betala för dessa absurda utgifter. Vi vet att vindkraftverk är värdelösa. Ingen vill ha dem i England, än mindre i Afrika, konstaterade till exempel den konservative parlamentsledamoten Jacob Rees-Mogg.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.