Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittisk polis gillar Bio- sensors knarkspanare

Publicerad: 7 november 2008, 08:28

Biosensors analyssystem kandiderar till Tispols Druid-projekt. Ska det rädda företagets teknik?


Solna-baserade Biosensors analyssystem för detektion av narkotika kan bli aktuellt i Tispol-projektet Druid. Tispol, European Traffic Police Network. Druid-projektet utvärderar elva system för drogdetektering hos fordonsförare. Det 4-åriga projektets huvudmål är att utreda konsekvenserna av användning av droger i trafiken.

– Det smäller naturligtvis oerhört för oss att vi kan visa vår teknologis effektivitet vid den engelska polisen, säger Bengt Hagander, vd på Biosensor.

Ett av skälen till det är att två av Biosensors argaste konkurrenter, amerikanska jätten GE och brittiska Smith Industries har starka fästen i England. De båda konglomeratens system bygger på IMS-teknik och är fysikbaserade. Biosensors system som hittills kostat 340 miljoner kronor att utveckla är kemiskt baserat. Den centrala komponenten är en piezoelektrisk kvartskristallbaserad sensormodul vars kemi kan detektera spårämnen, exempelvis narkotiska substanser. En monoklonal antikropp, tyngre än de ämnen som ska detekteras, binds till kvartskristallen och genom viktskillnader uppstår frekvensskillnader som ger ett larm om en träff. Substanser kan samlas upp genom att en vävd duk stryks över armen på en individ eller genom att föremål torkas av.

Att Druid-projektet sneglar på Biosensors system som ett av elva intressanta kan bli ett lyft för företaget som befinner sig under stark ekonomisk press. Just nu pågår en emission som ska ge marknadsföringspengar och emissionen uppges vara kritisk för företaget. Av det skälet vill Bengt Hagander inte säga något om vad Druid-projektet kan resultera i, vare sig på den brittiska marknaden eller inom EU i stort.

– Man kan säga så här, Smith har säkert flera tusen instrument bara på den engelska marknaden och vår teknologi är känd för att den under fältmässiga förhållanden inte reagerar på felaktiga substanser utan verkligen plockar det man letar efter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev