Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittiska aktivister förlorade rättsfall om fossilsubventioner

Publicerad: 20 januari 2022, 10:08

Oljeborrplattform i Nordsjön.

Foto: whitemay/ Getty

Brittiska klimataktivisterna Paid to Pollute förlorar rättsfall om olagliga subventioner till den brittiska olje- och gasindustrin.


Brittisk domstol beslutade i går att avslå anklagelsen från aktivistgruppen Paid to Pollute om olagliga subventioner till den brittiska olje- och gasindustrin.

Tre målsägande - klimataktivisten Mikaela Loach, tankesmedjechefen Karin van Sweedem och före detta oljeraffinaderiarbetaren Jeremy Cox - har med stöd av miljöorganisationen Uplift anklagat den brittiska regeringen och olje- och gasmyndigheten OGA för olagliga subventioner till olje- och gasindustrin genom bland annat skattelättnader. Aktivisterna menade att det brittiska stödet till olje- och gasindustrin under 2016–2020 inte var förenligt med landets juridiska plikt att nå nollutsläpp till år 2050.

Domstolen höll inte med och menade att bevisen för att det rört sig om olagliga subventioner inte var tillräckliga.

Målsägandena lät sig dock inte nedslås . I ett gemensamt uttalande betonade de att de fortfarande tycker att det är oacceptabelt att stötta olje- och gasindustrin under pågående klimatkris.

”Rätten höll inte med om de juridiska argumenten, men kostnaderna för subventioner till olje- och gasindustrin är nu en fråga på allmänhetens dagordning”, och ”Kampen för att stoppa flödet av skattepengar till olje- och gasföretag har bara börjat”, skriver de enligt nyhetsbyrån Ends Europe.

Målsägandena överväger att överklaga domen.

Läs beslutet 

Karin Tideström

Printredaktör

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.