Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittiska bönder överger miljösatsningar inför Brexit

Publicerad: 8 augusti 2017, 07:53

Osäkerheten inför Brexit har gjort att många brittiska lantbrukare valt att gå tillbaka till mer ohållbara jordbruksmetoder.


Helen Ghosh, avgående chef för den brittiska miljöorganisationen National Trust, varnar för att Brexit kan leda till en tillbakagång för miljö- och hållbarhetsarbetet inom det brittiska lantbruket. I en intervju med tidningen Independent säger Ghosh att det redan nu är många bönder som lämnat certifieringsprogram och gått tillbaka till mer ohållbara jordbruksmetoder, med hopp om att det ska leda till kortsiktiga vinster. Anledningen är den osäkerhet som Brexit fört med sig menar Helen Ghosh som nu uppmanar regeringen att gå ut med mer information om den framtida jordbrukspolitiken efter Storbritanniens utträde ur EU.

Den brittiska regeringen har förbundit sig att behålla EU:s regelverk för jordbruket fram till 2020, och jordbruksstödet på 3 miljarder pund kommer att finnas kvar framtill 2022. Men National Trust och flera andra miljöorganisationer menar att det är viktigt att regeringen går ut med en försäkran om att stödet kommer att finnas kvar även efter 2022. På så sätt får de brittiska bönderna en möjlighet att göra upp långsiktiga och hållbara planer för sin verksamhet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.