Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittiska jurister ska se till att miljöskyddet inte slopas i och med Brexit

Publicerad: 3 juli 2017, 16:55

En grupp brittiska miljöjurister arbetar för att förhindra att tusentals EU-miljölagar slopas i och med Brexit.


EU:s lagstiftning står för den största delen av Storbritanniens miljöskydd och nu fruktar juristerna från UK Environmental Law Association att arbetet med att överföra EU-lagarna till den brittiska lagstiftningen kommer att innebära att komplexitet och omfattning av regelverket går förlorat i processen. Inom EU ansvarar kommissionen för att lagar efterlevs och EU-domstolen dömer ut skadestånd till de länder som inte lever upp till reglerna. Men efter Brexit kommer det inte finnas någon kraftfull brittisk institution som har makten att övervaka och tvinga den brittiska regeringen att följa miljölagstiftningen menar juristerna.

Brittiska ministrar har föreslagit att övervakningen av miljölagstiftningen kan skötas av brittiska miljöorganisationer och privatpersoner, med stöd av domstolarna. Men enligt juristerna från UK Environmental Law Association skulle ett sådant system bli kostsamt och komplicerat. Dessutom menar man att det är olämpligt att förlita sig på att frivilligorganisationer ska ta över den rådgivande och granskande roll som EU-kommissionen tidigare haft.

Under de närmaste veckorna kommer juristerna att publicera fem rapporter om vilka områden av EU-lagstiftningen som man anser bör behållas eller överföras till brittisk lag. Det rapporterar The Guardian.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.