Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittiska myndigheter tävlar i energispar

Publicerad: 7 oktober 2010, 06:46

Storbritannien visar vägen när det gäller offentligt energisparande. Att göra det till en tävling mellan departementen är en extra krydda.


Återigen ligger Sverige på efterkälken. Vi pratar och pratar, men egentligen tvingas inget svenskt departement eller förvaltning att löpande och på ett lättfattligt sätt visa upp sina energibesparingar, som man trots allt hoppas att de arbetar kontinuerligt med. I Storbritannien är ordningen en annan. Där visas de största departementens energisparåtgärder upp i realtid på Internet, så alla kan se. Bara för att det ska vara lite roligt för myndigheterna också, hålls en pristävling, där det departement som sparat bäst under en tidsperiod får en belöning.

Brittiska Finansdepartementets energiförbrukning just nu.

Den brittiske premiärministern utmanade i början av oktober alla departement att göra stora energibesparingar under hela månaden, jämfört med månaden innan, på följande sätt:

"I maj krävde jag åtgärder för att göra oss till den grönaste regeringen någonsin. Jag utlovade att under de närmaste 12 månaderna skulle alla statliga myndigheter minska sina koldioxidutsläpp med 10%. Vi har börjat, men det står klart att vi kan göra mycket mer för att visa ledarskap i denna viktiga fråga. Dagens uttalande är en klar utmaning för ministrarna och en möjlighet för allmänheten att ställa oss till svars."

Vissa avdelningar har redan börjat arbetet med att uppnå en minskning:

>> Utrikesdepartementet har undertecknat ett avtal kallat "Betalning för resultat" gällande investeringar och resultat, med British Gas och deras anläggningsförvaltning Amey om energibesparande lösningar.
>> Kultur- och sportministeriet DCMS använder virtualiseringsteknik för att minska antalet servrar
>> Energi- och klimatministeriet DECC har planer på att prova takplattor som lagrar värme under dagen och släpper i från sig den på kvällen, som en del av Teknikstrategistyrelsens gröna teknikprojekt "Energy Efficient Whitehall".

Under tävlingen och under hela året förutsätts personalen på alla avdelningar i de totalt 7000 regeringsbyggnaderna att komma med praktiska och uppfinningsrika sätt att minska sin energianvändning.

Öppna kort

Departementens besparingar redovisas löpande på en webbplats kallad GOVSpark, med både en topplista, detaljkurvor och en energislösarkarta.

Detaljkurvorna visar de olika myndigheternas förbrukning dividerat med deras golvyta, så man få någon slags bäring på hur mycket värme och el byggnaden förbrukar på ett normaliserat sätt. Man kan naturligtvis tänka sig en massa andra faktorer att kompensera för, som yttertemperatur, normaltemperatur för årstiden, antalet sjukfrånvarande, och kanske vilken verksamhet som försiggår, ifall det är ett kontor, eller ett lager eller om det finns en datorhall i byggnaden osv, för att få rättvisare värden att jämföra med. Men det spelar ingen fantastisk roll, det viktiga är att man får en slags grundvärde och sen kan man se om det kan förbättras.

Under torsdagen ligger Utbildningsdepartementet sämst till, medan Utrikesdepartementet ligger bäst till och bara förbrukar ungefär en tredjedel så mycket ström per brutto-kvadratfot.

Kartfunktionen ger en extra dimension. Den visar de olika departementens plats i London, med deras energiförbrukning per ytenhet som diametern på den cirkel som representerar dem, så man kan se om något av dem ligger på en särskilt utsatt plats. Så verkar det inte vara. Alla på just denna kartbild ligger på ungefär samma ställe i staden, i stadsdelen Westminster, ganska nära Parlamentet. Inget av dem verkar vara utsatt för storm när de andra inte är det. Snarare är det väl den gamla brittiska byggnadskonsten som får klä skott, med rören utanpå väggarna, en viss motvilja mot treglasfösnter och så vidare.

Systemet kompenserar tyvärr inte för hur stor del av lokalerna och hur mycket av tappvattnet som värms med gas eller fjärrvärme, men de verkligt stora fläckarna på kartan bör ändå stämma berörd myndighet till eftertanke. De borde tvingas komma med en förklaring och dessutom tala om vad de tänker göra åt saken.

Topplistan

Man har gått längre än så. På en annan website (http://data.gov.uk/content/real-time-energy-data-government-headquarters) måste de olika myndigheterna redovisa sin energiförbrukning och vilken typ av energi som används till olika saker. Deras utsagor har sammanstälts till en tabell, en 18-i-topplista där de får en energirankning.

De ges en rankning (klicka på en myndighet) ungefär som hushållsapparater och glödlampor, och förvånansvärt många hamnar på glödlampsnivå, alltså G. Ingen myndighet ligger på lågenergilampa, utan den bästa, DEFRA (Deaprtment for Environment, Food and Rural Affairs) har orange energiklass E. De gör av med 94 kWh per kvadratmeter i ren elförbrukning och 201 kWh per kvadratmeter i uppvärmning, per, tja det sägs inte. Ett par små symboler visar att det inte är någon skillnad mot 2009, eller 2008. Det finns en del att göra, således.

Det har kommit in både positiva och negativa kommentarer i engelska media. Här är en:

”Hihi. Utmärkt. Men problemet med ett så transparent system är att det inte lämnar något utrymme för politikerna att prata bort siffrorna”.

Tråkigt nog ska tävlingen bara pågå en månad och nyttjar för närvarande enbart det data som samlas in i realtid, medan det hade varit bättre att jämföra departementens förbrukning med förbrukningen samma månad förra året, och året dessförinnan. Men det är inget man inte kan råda bot på.

Var är sanningen då? Blir en sån här mätning värdelös? Absolut inte. Det positiva är att någon faktiskt börjar mäta något och visa upp det för allmänheten.

Är media verkligen intresserade?

Om Sverige skulle slå till och visa vad myndigheterna går för i energisparsyfte, skulle man ansluta alla myndigheters fjärravläsbara elmätare och fjärrvärmemätare, vars siffror naturligtvis är offentliga, och låta ett linjediagram bara rulla på år efter år och se om myndigheterna verkligen lägger manken till eller om det bara är prat alltihop. I kurvan kan man infoga pekare när olika energisparåtgärder initieras och låta en rutin räkna ut om myndigheterna verkligen åstadkommit något och i så fall hur mycket.

Om kurvan skulle råka peka uppåt istället för nedåt bör det automatiskt leda till en utfrågning i TV. Fast frågan är vilken dagstidning eller TV-kanal som skulle anse en sådan kurva vara värd att ta upp till debatt, när det finns Idol, fotboll och dansbandsdax.

Läs mer

Prova GOVspark själv: www.govspark.org.uk
Tävlingen annonserades: www.number10.gov.uk/news/topstorynews/2010/09/pm-challenges-departments-to-slash-energy-use-55332
Danskarna gör slag i saken: www.iva.se/press/Nyheter/Danskt-departement-sanker-elnotan
Läs om Stockholoms Vision 2030: www.stockholm.se/OmStockholm/Stadsutveckling/Vision-2030

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News