Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittiska parlamentet utlyser nödläge för klimatet

Publicerad: 2 maj 2019, 08:58

Storbritanniens oppositionsledare Jeremy Corbyn, Labours partiledare, lade fram motionen om att det brittiska parlamentet ska utlysa miljö- och klimatnödläge.

Foto: Wikimedia

Storbritanniens parlament har utlyst miljö- och klimatnödläge. Beskedet kom strax innan regeringens klimatpolitiska råd presenterade ett förslag om att Storbritannien ska nå nettonoll utsläpp till år 2050.


Det brittiska parlamentet har utlyst miljö- och klimatnödläge. Detta efter att oppositionsledaren Jeremy Corbyn, partiledare för socialdemokraternas systerparti Labour, lagt fram en motion som i går antogs av parlamentet.
”I dag måste parlamentet deklarera ett miljö- och klimatnödläge. Vi har ingen tid att förlora. Vi lever i en klimatkris som kommer eskalera till en farlig nivå utan kontroll om vi inte vidtar snabba och drastiska åtgärder nu”, sade Jeremy Corbyn under gårdagens debatt.

I motionen, som inte är bindande, uppmanas den brittiska regeringen att anta mål om nettonoll utsläpp innan 2050, införa nya kortsiktiga mål för förnybar energi, och att inom sex månader komma fram med en plan för att leverera en cirkulär, avfallsfri ekonomi.

Beskedet kan ses som en vinst för aktivistgruppen Extinction Rebellion som under ett par veckor i april har manifesterat i London och flera andra platser. Ett av kraven från aktivistgruppen är att den brittiska regeringen ska utlysa klimatnödläge.

Utlysningen om miljö- och klimatnödläge kom bara några timmar innan The Committee on Climate Change (CCC), den brittiska regeringens officiella klimatrådgivare, presenterade förslaget att Storbritannien ska anta ett mål om nettonoll utsläpp till år 2050. I rapporten som CCC presenterade i morse framgår att det krävs signifikant skärpta politiska åtgärder för att landet ska kunna nolla utsläppen till mitten av århundradet.

För ett par dagar sedan utlyste Wales och Skottlands regeringar klimatnödläge. Flera städer har tidigare utlyst nödläge för klimatet, däribland schweiziska Basel som antog en deklaration kring detta i februari.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.