Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittiska studenter ”fördummas” av låga tentakrav

Publicerad: 27 november 2008, 08:04

Nivån på tentor blir allt lägre. Brittiska toppstudenter skulle inte få ett enda poäng om de skrev en tentamen med 1965 års nivå.


Nivån på vetenskapliga tentamen blir allt lägre. Brittiska kemiforskare varnar nu i en skrivelse till regeringen för en ”katastrofal tillbakagång” som i slutändan kommer att drabba hela samhället. The Royal Society of Chemistry menar att systemet sviker en hel generation av sistaårsstuderande.

”De rekordresultat i examen är en illusion, där bristfälligheten kommer bli slå dyrt mot universitet och anställda”, framhåller organisationen enligt brittisk media.

Enligt en studie har dagens studenter svårt med prov som studenter i tidigare generationer genomgått. Snittresultatet vid ett prov från 2005 var 35 procent. Ett prov med frågor från 1965 gav i snitt endast 15 procent. Det skrämmande var att många av dagens toppstudneter inte fick ett enda rätt på 1965-års frågor.

”Standarden på vetenskaplig examination i brittiska skolor har eroderats så kraftigt att tester kring problemlösning, kritiskt tänkande och användandet av matematik nästan har försvunnit. Även begåvade studenter med entusiastiska lärare tvingas studera för testerna, svara på kravlösa frågor för att uppfylla behovet av serietabeller och nationella mål”, skriver The Royal Society of Chemistry.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev