Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brittiska vindkraften slår rekord

Publicerad: 13 september 2010, 05:47

I måndags nådde brittiska vindkraftindustrin rekordnivåer, och stod för fem procent av Storbritanniens elproduktion under dagen.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

National Grid bekräftade att vindkraftsindustrin under en 24-timmarsperiod tillhandahöll 40,5 gigawattimmar av de totalt producerade 809,5 Gwh. Klockan 20:30 nåddes toppnoteringen på 1 860 megawatt, och vid denna tidpunkt levererade vindkraften lika mycket energi som tre kärnkraftverk, skriver BusinessGreen.

En taleskvinna för nätoperatören sa att om man räknar med den vindkraft som inte är ansluten till det allmänna nätet, så stod vindkraften för tio procent av landets levererade el under måndagen.

– Cirka tio procent av den totala efterfrågan på el uppfylldes av vindkraft. Det är en ganska stor milstolpe för branschen.

Storbritannien har dock en bit kvar till prestandan hos sina europeiska grannar. Som exempel kan nämnas att vindkraftverken i Spanien och Portugal i januari konsekvent levererade 50 procent av den iberiska halvöns efterfrågan på el.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.