Klimat
”Bromsad klimatomställning riskerar jobben i Sverige”
Trots krig i Europa och lågkonjunktur ser EU fördelar med en ambitiös klimatpolitik då det stärker energi- och resursoberoendet och därmed bidrar till att säkra företagens värdekedjor. Om regeringen vill främja näringslivets konkurrenskraft så bör man fortsätta att ställa höga krav på ett högt tempo i klimatomställningen, skriver Nina Ekelund, generalsekreterare på Hagainitiativet.
Publicerad: 2 maj 2023, 09:51
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet, har företrädare för cirka 13 procent av Sveriges BNP bakom sig när hon kräver en vassare klimatpolitik för jobbens skull.
Företag som tar klimatfrågan på allvar kommer att överleva. Eller med andra ord, om regeringen saktar ner klimatomställningen i Sverige så innebär det att många jobb riskeras och incitamenten för nya jobb och tillväxt minskar.
Samtidigt som IPCC-rapporterna visar att det är bråttom, att stora minskningar av klimatutsläpp krävs detta årtionde, så har Sveriges klimatpolitik ”tappat styrfart”, enligt Klimatpolitiska rådet. I motsats till Sverige höjer EU klimatmålen och klubbar beslut på beslut som leder till rejäla åtgärder. Trots krig i Europa och lågkonjunktur ser EU fördelar med en ambitiös klimatpolitik då det stärker energi- och resursoberoendet och därmed bidrar till att säkra företagens värdekedjor.
Utifrån det svenska näringslivets perspektiv är en ambitiös, långsiktig och förutsägbar klimatpolitik det bästa för att säkra konkurrenskraft och jobben. Näringslivet är mitt uppe i klimatomställningen, och har redan investerat i de nya affärsstrategier som klimatomställningen kräver. Varför? Det stärker konkurrenskraften och varumärket, minskar riskerna, säkrar jobben för anställda och ger möjlighet att anställa fler. Och går det bra för Sveriges företag så går det bra för Sverige.
Utifrån det svenska näringslivets perspektiv är en ambitiös, långsiktig och förutsägbar klimatpolitik det bästa för att säkra konkurrenskraft och jobben.
Faktum är att ett antal lösningar inom energi och elsystem, transporter, industri, byggsektor och jordbruk, tillsammans med resurseffektivisering och cirkulär ekonomi, kan minska utsläppen i Sverige med över 90 procent. Så, på ett övergripande plan vet vi vad som behöver göras. Vi har dessutom den kunskap, teknik och de resurser som krävs för att sätta i gång.
Hagainitiativet är ett etablerat företagsnätverk, som visar hur näringslivet bidrar till 1,5-gradersmålet. Våra 13 medlemsföretag investerar rejält i omställningen, och utgör tillsammans cirka 7 procent av Sveriges BNP. Exempelvis satsar Stena Recycling på batteriåtervinning som gör det möjligt att återvinna bilens batterier i en framtid. När Lantmännen producerar bioetanol så blir det också olika biprodukter som kolsyra till drickan, foder till korna samt gröna proteiner och i år lanseras en fossilfri livsmedelsvärdekedja. Och sedan några år är Coca-Colas PET-flaskor tillverkade av 100 procent återvunnet material. Detta är bara några få exempel på den omställning som just nu sker inom näringslivet.
Detta är bara några få exempel på den omställning som just nu sker inom näringslivet.
När regeringen nu förhandlar fram den nya klimathandlingsplanen gör den därför klokt i följande:
1. Inspireras av EU:s vägval att kombinera en kraftfull klimatpolitik med stärkt konkurrenskraft.
2. Fokusera på förverkligandet av våra nationella klimatmål i närtid (2030).
3. Utgå från den klimatpolitik som redan är brett förankrad i riksdagen.
4. Bidra till att stärka kraften i näringslivets omställning.
Den kraftfulla utvecklingen inom det svenska näringslivet sker tack vare att klimatpolitiken i Sverige de senaste decennierna har varit ambitiös samt gett god förutsägbarhet och långsiktighet. När klimatpolitiken är brett förankrad i riksdagen, då ökar även incitamenten för näringslivet att våga investera. Om regeringen vill främja näringslivets konkurrenskraft så bör man fortsätta att ställa höga krav på ett högt tempo i klimatomställningen. Vi antar mer än gärna den utmaningen.
Nina Ekelund
Generalsekreterare, Hagainitiativet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.