Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Bromsarna på X60-tågen funkar inte”

Publicerad: 22 December 2008, 12:11

Pendeltrafiken i Stockholm krånglar. Bromsarna på de Alstom-byggda X60-tågen fungerar uselt, menar Arbetsmiljöverket.


Stockholms nya pendeltåg, Alstom-byggda X60, tillbringar mycket tid på verkstad. Av de 71 nya vagnarna, inköpta för 5 miljarder kronor, har ett tjugotal tillbringat hösten på verkstad för reparation eller ombyggnad, rapporterar Metro.

Det är för mycket anser Arbetsmiljöverket som nu överväger att fatta beslut om en total genomgång av X60-tågen. Främst är det bromsarna på X60 som ställer till problem. Konsekvenserna är bland annat tåg som missar stationer och kör för långt.

– Vi vill att det görs en oberoende granskning av tågen, säger Martina Hallgren, inspektör på Arbetsmiljöverket till Teknik360.

Varför bromsarna inte fungerar är inte känt. Den information som finns pekar på två datasystem som inte kommunicerar och som leder till att den ”bromsande” datorn får felaktiga order.

– Det enda vi kan konstatera är att det finns många brister på tågen, säger Martina Hallgren.

Även andra problem har drabbat X60, exempelvis tåg som lämnar perronger med öppna dörrar och rangliga dörrar mellan förarhytt och passagerarkupén vilket leder till oönskade besök i förrarhytten.

Problem att koppla på och och isär vagnar på tågsätten är en annan brist, problem med värmesystemen, bromsskivor som lossnar ytterligare en annan.

Arbetsmiljöverket ska fatta beslut om en granskning av X60-tågen i mitten av januari. Det är dock ingen garanti för att granskningen blir av.

– Man kan välja att överklaga vårt beslut, säger Martina Hallgren.

Hur Alstom ser på kritiken är oklart.

– Vi har inte haft så mycket kontakt med dem, vi ställer krav på den arbetsgivare som har arbetstagare, säger Martina Hallgren.

Teknik360 har sökt Alstom för kommentarer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.