torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Brott mot mänskliga rättigheter plågar miljöprojekt

Publicerad: 18 april 2011, 07:47

Energibolaget EDF försöker att dra sig ur ett kontroversiellt biogasprojekt i Centralamerika. Plantageägaren anklagas för brott mot de mänskliga rättigheterna, rapporterar Bloomberg

Ämnen i artikeln:

Cdm

Handel med CDM-krediter (Clean Development Mechanism) är en viktig del i EU:s system för utsläppshandel, ETS. Den omsätter varje år flera miljarder kronor. Men systemet plågas av felaktigheter och missförhållanden i produktionsländerna.

Nu har en honduransk producent av biogas från palmolja hamnat i blåsväder. Miljöorganisationen CDM-watch rapporterade i februari att företagaren kommit över landområden illegalt och är skyldig till att mer än 20 människor dött på platsen.

Styrelsen i FN:organet för CDM undersöker just nu om det honduranska företaget bakom projektet – Exportadero del Atlantico, ett företag i koncernen Grupo Dinant – ska få behålla sina utsläppskrediter eller inte.

Företaget tillbakavisar kritiken och säger att de är oskyldiga till att flera säkerhetsvakter och en 13-årig pojke dött på området. De ska plocka fram eget underlag som visar att de inte hade med saken att göra, rapporterar Bloombergs

Den europeiska energijätten Electricite de France (EDF) som köpt CDM-krediter av företaget har fått kalla fötter och försöker nu att dra sig ur projektet. Även Världsbanken är involverad och har lånat ut 30 miljoner dollar till projektet.

Efter incidenten har The Carbon Markets and Investors Association, en internationell mäklarorganisation, ställt sig bakom kraven på att skrota utsläppskrediter för projekt kopplade till brott mot mänskliga rättigheter, rapporterar Bloombergs.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev