Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bruna dvärgar är riktiga stjärnor

Publicerad: 5 December 2008, 08:59

Astronomer har nu visat att bruna dvärgar bildas på samma sätt som vanliga stjärnor.


Bruna dvärgar är himlakroppar som är för stora för att vara planeter, men för små för att fungera som vanliga stjärnor. De räknas som stjärnor, eller i varje fall som misslyckade stjärnor, men ingen har riktigt kunnat lista ut om de verkligen bildas på samma sätt som stjärnor eller om de kanske formas på något annat sätt.

Nu har en forskargrupp vid Harvard-Smithsonian lyckats visa att bruna dvärgar går igenom samma skapelseprocess som de större stjärnorna. Genom att använda Smithsonians Submillimeter Array-teleskopet lyckades de upptäcka kolmonoxidmolekyler som sköts ut från ett objekt som fått namnet ISO-Oph 102.

Just kolmonoxidmolekyler brukar spridas från protostjärnor eller babystjärnor innan de blir riktiga stjärnor, men ISO-Oph 102 är för liten för att kunna bli en stjärna. Definitionen är att en stjärna måste ha minst 75 gånger Jupiters massa för att fusionsprocessen i dess inre ska kunna startas. En planet har som mest 15 Jupitermassor medan allt däremellan är bruna dvärgar. ISO-Oph 102 ligger på 60 Jupitermassor och kommer därför att bli en brun dvärg.

Forskarna anser att utflödet av kolmonoxidmolekyler visar att stjärnor och bruna dvärgar bildas på exakt samma sätt och det enda som skiljer dem åt är att bruna dvärgar inte har tillgång till tillräckligt mycket material för att bli så stora att fusionsprocessen startar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.