Klimat
Brytting ny ordförande för räddat Rättvisemärkt
Publicerad: 27 augusti 2003, 09:44
Den tidigare krisdrabbade Föreningen för Rättvisemärkt ser nu positivt på framtiden, med ny styrelseordförande och i ny kostym.
Tomas Brytting, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, valdes till ny styrelseordförande för Föreningen för Rättvisemärkt vid årsmötet i maj. Föreningen står bakom den etiska och sociala produktmärkningen Rättvisemärkt som finns för bland annat kaffe, kakao och bananer.
När nu Tomas Brytting kommer in som ordförande är det en förening i förändring. Under lång tid har föreningen haft ekonomiska problem och framtiden för den har varit osäker. Upprepade gånger har ägarna tvingats gå in med mer pengar.
– Organisationen levde inte på egen kraft utan på att det kom in pengar hela tiden, säger Lars Bengtsson på TCO, i tidningen Omvärlden.
TCO valde i vintras att dra sig ur, efter ha varit med och startat upp föreningen 1996.
Verksamheten delas upp
Vid årsmötet beslöts att den affärsdrivande verksamheten skulle drivas vidare av Svenska kyrkan och LO i ett separat bolag, Rättvisemärkt i Sverige AB. Föreningen för Rättvisemärkt kommer nu istället att fokusera sin verksamhet på information och utbildning, enligt ett pressmeddelande.
– Vi hoppas att den nya strukturen med ett tydligt ägande och två starka huvudmän ska bidra till att stärka Rättvisemärkts ställning på den svenska marknaden, säger Karin Lexén, policychef för Svenska kyrkans internationella verksamhet och förslagen ny ordförande i det nya bolaget.
Satsningen som nu görs är långsiktig. Inte förrän år 2007 behöver verksamheten vara självbärande. Enligt Omvärlden kommer det att årligen behövas cirka två miljoner kronor, där licensintäkterna täcker hälften av kostnaderna.
Efterfrågan kommer att öka
Att genombrottet någon gång kommer för märkningen är såväl föreningens nye ordförande, Tomas Brytting, som bolagets tilltänkta ordförande, Karin Lexén, säkra på.
– Intresset och engagemanget för Rättvisemärkt har ökat markant de senaste åren och vi tror att vi inom några år kan nå samma framgångar som Rättvisemärkt har gjort i till exempel Storbritannien, Nederländerna och Schweiz, säger Karin Lexén.
Läs här pressmeddelandet från Rättvisemärkt.
Mikael Nyberg