lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bucht pekar på köttkonsumtionens miljöutmaningar

Publicerad: 18 februari 2016, 12:04

I ett svar på en skriftlig fråga i riksdagen om regeringens kommande livsmedelsstrategi lyfter landsbygdsministern köttets miljöutmaningar.

Ämnen i artikeln:

PolitikSven-erik Bucht

Efter sitt kritiserade uttalande i Sveriges Radio om att han inte ser några miljöproblem med svenskarnas köttkonsumtion vänder nu landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i sin hållning. I ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler (M) pekar ministern på miljöutmaningar med produktion och konsumtion av kött både i Sverige och globalt.

Frågan som ställdes av Gjörtler gäller mer specifikt innehållet i regeringens kommande livsmedelsstrategi och ställdes efter SR:s intervju med Bucht om den nya strategin som ska presenteras under året. Riksdagsledamotens fråga var om statsrådet och regeringen står fast vid uppfattningen att inte blanda in andra frågor än konkurrenskraft i strategin, exempelvis konsumtion av olika typer av livsmedel såsom kött. I sitt svar skriver Bucht att utgångspunkten för arbetet med strategin är att svensk livsmedelsproduktion kan bidra till ”ökad sysselsättning och tillväxt och samtidigt stärka den hållbara utvecklingen i Sverige och i världen.”

Enligt ministern omfattar detta även ökad ekologisk produktion och konsumtion av livsmedel men också bättre möjligheter för konsumenterna att göra medvetna val. Han avslutar med att konstatera att det finns miljöutmaningar med produktion och konsumtion av kött i Sverige och globalt, men att svensk köttproduktion i ett globalt perspektiv har lägre miljöavtryck och är mer hållbar än den i många andra länder. ”Syftet med strategin är att den hållbara livsmedelsproduktionen ska stärkas samtidigt som den bidrar till att relevanta miljömål nås.” skriver ministern.

Läs svaret från landsbygdsministern här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev