lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Budgeten: Ny upphandlingsmyndighet, gödselskatt och flera utredningar

Publicerad: 23 oktober 2014, 09:56

Miljöaktuellt har samlat några av miljö- och klimatförslagen i regeringens budget.

Ämnen i artikeln:

Lise NordinLrfMikael KarlssonMiljöpartiet

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 oktober.

Förutom de redan presenterade skattehöjningarna på naturgrus, avfall och bekämpningsmedel lämnar regeringens budgetförslag svar på en annan skattefråga, till bland annat LRF:s besvikelse. ”För att minska övergödning i vattenområden bör en skatt på handelsgödsel införas den 1 januari 2016”, skriver regeringen. Gödselskatten som avskaffades för fyra år sedan ska stå modell. Regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag.

Löften om utredningar haglar i budgetförslaget för kommande år. En avståndsbaserad vägslitageskatt för tunga fordon, som ibland kallas för kilometerskatt, ska utredas. Likaså en skatt på flygresor.

”Idag är jag väldigt stolt att stödet till solceller dubbleras – 100 miljoner kronor per år. Bra för klimat och jobb”, twittrade riksdagsledamoten och Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin efter beskedet att regeringen lägger 100 miljoner per år under mandatperioden.

Ett av de mer uppmärksammade förslagen är det så kallade KLOKT-stödet för klimatinvesteringar i kommuner. För nästa år är stödet på 200 miljoner kronor och därefter på 600 miljoner kronor årligen.

Naturskyddsföreningens tidigare ordförande Mikael Karlsson twittrade under morgonen: ”Regeringen föreslår i budgetproppen 33 % högre miljöanslag! Mycket bra och välbehövligt. Framförallt satsningar på naturvård i skog och hav.”

När det gäller upphandling vill regeringen inrätta en helt ny myndighet för upphandlingsstöd från den 1 september 2015. Arbetsuppgifter som rör stöd, information och vägledning, där miljökrav ingår, ska överföras från Konkurrensverket till den nya myndigheten.

”Glädjande förslag i budgeten: Upphandlingsstödet, som förra regeringen oförklarligt placerade på Konkurrensverket, blir egen myndighet”, twittrade författaren, debattören och tidigare upphandlingsutredaren Anders Wijkman.

Ett annat konkret besked gäller det brandskadade skogsområdet från i somras. Här vill regeringen sänka koldioxidskatten på dieselbränsle i skogsmaskiner för att underlätta avverkningen. Lättnaden är på två kronor litern och ska gälla fram till slutet av 2016. Modellen är den skattelättnad som gavs efter stormen Gudrun 2005. Regeringen ska återkomma med förslag till riksdagen och ändringen ska träda i kraft så snart som möjligt och kunna tillämpas retroaktivt från den 1 augusti 2014.

Från den 1 januari 2016 vill regeringen också höja koldioxidskatten på bränslen för uppvärmning och drift av stationära motorer inom industrin och kraftvärmeanläggningar utanför handelssystemet. Under hösten utlovas ett förslag för att från den 1 juli 2015 begränsa skattefriheten för flyg- och fartygsbränsle som används för annat än privat ändamål.

Från den 1 juli 2015 vill regeringen också höja energiskatten på dieselbränsle med 20 öre per liter och minska skattebefrielsen på biodrivmedel som ersätter diesel med samma belopp.

Nu återstår debatt och ett ganska klurigt parlamentariskt läge innan det står klart vilka förslag som går igenom.

Läs om de budgetförslag vi skrivit om redan tidigare. Flera av förslagen hittar du även i vårt låsta nyhetsbrev Miljöaktuellt Idag.

Regeringen vill ha skatterabatt på mikroel.

Supermiljöbilspremien kvar – oklart om mer pengar till 2014.

Budgetnyhet: miljömiljard på slitna skolor.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev