Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Budgeten: Regeringen vill ha skatterabatt på mikroel

Publicerad: 23 Oktober 2014, 09:31

När budgeten presenterades i morse stod det klart att regeringen nu går vidare med ett förslag om skattereduktion för mikroproducenter av energi från sol, vind och vatten.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 oktober.

Regeringen föreslår att mikroproducenter av förnybar el får en skattereduktion på 60 öre för varje extra kilowattimme. Den samlade mängden får inte överstiga 30 000 kilowattimmar, beloppet kan med andra ord maximalt uppgå till 18 000 kronor om året. Idag får de som producerar el från till exempel egna solcellsanläggningar inte någon ersättning för den överskottsel som matas ut på nätet.

Skattereduktionen ska endast gälla den som framställer och matar in el och har en säkring om högst 100 ampere i anslutningspunkten. Som förnybar el räknas i det här sammanhanget sol, vind, vågor, tidvatten, jordvärme, vattenkraft, biomassa eller produkter som framställs av biomassa och bränsleceller.
De flesta som tyckt till om reformen är överens om att ett nettodebiteringssystem strider mot EU:s mervärdesskattedirektiv. Det är därför regeringen i stället vill utforma ersättningen som en skattereduktion.

Den som ska få rätt till skattereduktion ska lämna uppgift i inkomstdeklarationen. Förslaget föreslås börja gälla 1 januari 2015.

Vill du få stenkoll på den nya regeringen, riksdagen och den politiska agendan? Gå på Miljöaktuellts politikseminarium.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.