Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Budgeten: Supermiljöbilspremien kvar – oklart om mer pengar för 2014

Publicerad: 23 Oktober 2014, 09:41

När regeringen presenterade sin budgetproposition för 2015 nu på morgonen stod det klart att det blir en fortsättning för supermiljöbilspremien. Men vad som händer i år är oklart.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 oktober.

När regeringen presenterade sin budgetproposition för 2015 nu på morgonen stod det klart att det blir en fortsättning för supermiljöbilspremien. Det blir 100 miljoner kronor för 2015 och lika mycket för 2016, men för de sista två åren av mandatperioden är summan noll. Anledningen är regeringens planer på att införa ett system där de utsläppstörstigaste bilarna får betala en skatt för att finansiera en bonus till de utsläppssnålaste fordonen.

Dock finns inget i höständringsbudgeten, som gör justeringar för i år, som tyder på att extrapengar tillkommer redan under 2014 – något som branschen efterfrågat sedan pengarna tog slut. Flera bilköpare står i kö för att få premien för 2014.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger till Miljöaktuellt att hon är medveten om det nu behövs en skyndsam beredning av hur de här pengarna ska användas eftersom många väntar på besked.

– Det är viktigt att det inte blir några olyckliga hack i övergången. Jag förstår att de pengar som alliansen satte av tog slut redan i somras. Jag hoppas därför att det finns en öppning att kunna använda pengarna för 2015 till de köp som gjorts nu under hösten. Kriterierna är lite bisarra i att det är den som är först till kvarn och mest inläst som får premien. Vitsen är att alla som uppfyller vissa kriterier ska få möjlighet att ta del av det här stödet.

Jakob Lagercrantz, samordnare för tankesmedjan Fores 2030-sekretariat, säger till Miljöaktuellt att det vore en jättetabbe att inte ge premien till dem som köpt miljöbil under året.

– Det handlar om trovärdighet. Sverige är det enda land i Europa där utsläppsminskningarna börjat plana ut om man ser till utsläpp för nysålda fordon. Det är en allvarlig utveckling.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.