Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Burkmat gav chockhöjd bisfenolhalt

Publicerad: 4 juni 2012, 07:11

När SvD lät fyra reportrar äta konservmat i två dagar ökade halten av den hormonstörande kemikalien i deras urin med mellan 2800 och 4600 procent.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

I absoluta tal ökade halterna till tiotals nanogram per milliliter, från värden omkring något enstaka nanogram innan reportrarna började äta burkmaten. Halterna som uppmätts ligger fortfarande under dagens gränsvärden, nivåer som dock diskuteras på grund av studier där råttor uppvisat negativa effekter vid exponering av betydligt lägre halter, rapporterar SvD.
‒ Det här är fantastiska resultat som bara kan förklaras av det ni ätit. Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A, säger Bo Jönsson som är professor vid Lunds medicinska fakultet, avdelningen för Arbets- och miljömedicin, till SvD.

En av reportrarnas urinprov uppvisade den högsta halt av bisfenol A som någonsin uppmätts i Sverige. Oftast undersöks halterna i själva maten och inte den halt som tas upp av konsumenterna. Halveringstiden för bisfenol i kroppen är cirka sex timmar och tidigare har ingen följt variationer av kemikaliens förekomst i försökspersoner efter konsumtion av burkmat. Anledningen är främst etiska skäl, att utföra experiment där människor aktivt exponeras för gifter kräver godkännande av etiska nämnder, skriver SvD.

Bisfenol A är en hormonstörande kemikalie som används vid framställning av epoxiplaster och polykarbonat. SvD:s hypotes var att epoxibeläggningar på konservernas insida kan läcka bisfenol A till livsmedlet. Hittills har regeringen och EU undantagit konservburkarna medan förbud införts mot bisfenol A i nappflaskor och lock till barnmatsburkar. Nyligen beslöt miljöminister Lena Ek att utreda riskerna med bisfenol A i kassakvitton och vattenledningsrör. SvD skriver att kvitton ger en knappt märkbar ökning av bisfenolhalten i urinen, medan inga halter alls har kunnat påvisas i fallet med vattenledningar. Dock har de senare studierna varit få och bristfälliga, enligt SvD, som konstaterar att konservburkarna däremot ger ett stort utslag i den nyss genomförda undersökningen.

Här kan du läsa hela SvD:s artikel.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.