Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bush vill bryta oljeberoendet med etanol, ren kol och kärnkraft

Publicerad: 1 februari 2006, 14:53

USA:s president George W Bush deklarerade i sitt stora ”state of the union”-tal natten till tisdagen att landet måste bryta sitt starka oljeberoende. På 20 år ska oljeimporten från Mellanönstern kapas till en fjärdedel av idag och ersättas med annan energi.


Dessutom utlovade presidenten 50 miljarder dollar på olika forskningssatsningar för att förbättra USA:s konkurrenskraft.

– America är beroende av olja som ofta importeras från instabila delar av världen. Bästa sättet att bryta detta beroende är genom teknisk utveckling. Sedan 2001 har vi spenderat nästan 10 miljarder dollar på att utveckla renare, billigare och mer pålitliga alternativa energikällor och vi står på tröskeln till otroliga framsteg, sa George W Bush.

Presidenten lanserade därefter den nya satsningen Advanced Energy Initiative, vilket innebär en 22-procentig ökning av forskningen inom ”ren energi”.

Det nya programmet innehåller satsningar på koleldade kraftverk med noll-utsläpp, solenergi, vindenergi och ”ren och säker” kärnkraft.

Bush sa att USA även måste ta itu med bilvärldens oljeberoende.

– Vi kommer att öka vår forskning om bättre batterier till hybrid- och elbilar och om utsläppsfria bilar som går på väte. Vi kommer också att stödja forskning inom etanolproduktion som inte bara kommer från majs. Vårt mål är att göra nya typer av etanol konkurrenskraftiga inom sex år, sa Bush.

Läs hela talet på http://www.whitehouse.gov/news/releases/2006/01/20060131-10.html

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev