Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Butanol bättre bränsle än Etanol

Publicerad: 17 november 2008, 08:16

En ny produktionsmetod kan göra biobutanol till ett seriöst alternativ till både bensin och etanol.


Att använda butanol som biobränsle istället för etanol har flera fördelar och en stor nackdel. Fördelarna är att biobutanol kan transporteras i existerande pipelines, det är inte lika känsligt för vattenföroreningar plus att det levererar mer energi per liter bränsle i jämförelse med etanol. Nackdelen är att det är dyrare att producera.

Den nackdelen hoppas dock forskare vid Agricultural Research Service, ARS, i USA att kunna råda bot på. Problemet har varit att biobutanol producerats ur sockerprodukter som varit förhållandevis dyra samtidigt som avkastningen blev dålig.

Nasib Qureshi vid ARS har nu visat att det går att använda halmstrån av vete istället och då blir råmaterialet betydligt billigare. Dessutom slipper man använda livsmedel vilket eatnolproduktionen har fått mycket kritik för.

Med speciella bakterier går det att omvandla halmen till butanol och avkastningen har fördubblats jämfört med den tidigare metoden. Än så länge producerar bakterierna en rad biprodukter också, men förhoppningen är att få fram bakterier som bara producerar butanol. Fungerar det kan avkastningen höjas betydligt vilket driver ner priset och då kan butanol på allvar bli ett alternativ till etanol.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev