Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Bygg en superdator av PS3

Publicerad: 19 December 2008, 08:29

Två forskare har publicerat en steg-för-steg guide över hur man bygger en superdator av några PS3-spelkonsoler.


Den som har tid och pengar över så här i jultider kan ägna helgerna åt att köpa några PS3-spelkonsoler och bygga ett superdatorkluster av dem. Forskarna Gaurav Khanna och Chris Poulin University of Massachusetts Dartmouth har nämligen redan gjort det och nu har de publicerat detaljerade anvisningar för hur man kan göra det själv.

Nu är det väl inte i första hand hemanvändare instruktionerna riktar sig mot utan snarare till forskningsinstitutioner som vill spara lite pengar. Enligt forskarna kostar det en dollar i timmen att hyra en tid på en superdator. Då komplexa simuleringar lätt kan kräva uppemot 5 000 timmars datortid springer kostnaderna snart iväg.

Forskarna använde åtta PS3-konsoler för att bygga ett superdatorkluster och allt som allt kostade hela projektet runt 4 000 dollar. Enligt forskarna fungerade det lika bra som om de kört på en superdator plus att de kan använda det hur mycket de vill utan att det kostar mer.

Själva ombyggnaden består i stort sett bara av att installera Fedora Linux och Message Passing Interface, MPI, på PS3 vilket inte bör ta mer än några timmar. En extra bonus med att använda PS3 istället för en normal superdator är att det går alldeles utmärkt att spela vanliga PS3-spel även efter omkonfigurationen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.