måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Byggare Bob i mikroformat

Publicerad: 16 januari 2009, 09:57

Greppanordningar som inte är större än ett sandkorn kan greppa, flytta och montera material på mikroskopisk nivå.


Forskare vid Johns Hopkins University i USA har konstruerat mikroskopiska ”händer” som är en tiondels millimeter stora. De små greppanordningarna kan hantera material som det krävs mikroskop för att se och är bland annat tänkta för att ta väldigt små biologiska prover eller montera ihop mikroskopiska konstruktioner.

Nu har andra forskare redan tidigare skapat liknande händer, men de har behövt batterier och styrts via kabel vilket gjort det svårt att miniatyrisera de greppanordningarna. Forskarna vid Johns Hopkins University använder istället kemiska signaler eller temperaturskillnader för att styra fingrarna och rörelsen sköts med hjälp av magneter.

Mikrohänderna är gjorda av guldpläterad nickel och har sex fingrar. Varje finger har tre leder och det hela ser väl mest ut som en väldigt liten krabba.

Tanken är att forskare och läkare ska kunna se och styra mikrohänderna via en MRI-maskin. När de kommer fram till rätt plats går det att aktivera greppfunktionen genom att höja den lokala temperaturen till 40 grader vilket får lederna i fingrarna att mjukna så att de sluts och greppar tag i exempelvis en bit vävnad. Alternativt så går det att använda vissa biologiska substanser för att uppnå samma resultat.

Än så länge kan mikrofingrarna bara sluta sig och det går inte att öppna dem på samma sätt om man vill använda dem inuti människor. Forskarna har i och för sig redan utvecklat en metod för att öppna greppet, men då krävs det kemikalier som är farliga för människor. Den metoden fungerar bra för mikroskopiska byggen, men forskarna måste hitta andra kemikalier eller metoder för att det ska gå att använda för medicinskt bruk.

Mikael Grahn

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev