tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Byggbolag kan strunta i energikrav”

Publicerad: 5 juli 2016, 10:20

Att överskrida energikrav vid byggande får sällan någon konsekvens.

Krav på nära-nollenergihus riskerar att bli tandlösa och fusk med missade klimatmål accepteras, enligt en ny undersökning.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Bygg- och fastighetsbolaget NCC har låtit undersöka hur väl kommunerna följer upp att energikrav vid byggande följs. Och kartläggningen pekar på tydliga brister i tillsynen. Bland annat anser 16 procent av kommunerna att de inte har det formella tillsynsansvaret och endast 6 procent utfärdar sanktioner om energikraven överträds.

– Vem som har tillsynsansvaret är tydligt, det är kommunen. Men ett stort problem är att energitillsynen nedprioriteras under frågor som brand och säkerhet, sa Yvonne Svensson, rättschef på Boverket, under ett seminarium i Almedalen i dag när kartläggningen presenterades.

Hon ser även att kommuner är försiktiga med att vidta åtgärder då energikraven inte följs.

– Kommunerna drar sig för att gå in och kräva att huset byggs om för att förbättra energiprestandan. Det görs när det kommer till säkerhetsfrågor men inte när det handlar om energi. Det är en omständlig process som bland annat leder till att folk inte får flytta in i sina byggnader.

Enligt NCC som står bakom undersökningen accepteras fusk med missade klimatmål, med högre energikostnader och snedvriden konkurrens som följd. Därmed går det i praktiken att strunta i kraven, dessutom är risken stor att det kommande EU-direktivet om nära-nollenergihus inte får önskad effekt, menar NCC.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev