fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Byggbolaget utrustar alla nyproducerade hus med solceller

Publicerad: 28 februari 2018, 10:33

Byggbolaget Boklok kommer att utrusta alla sina nybyggda hus med solceller. Syftet med satsningen är att sänka elkostnaden för de boende, samtidigt som man reducerar koldioxidutsläppen.

Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppSocial hållbarhetGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Boklok grundades i mitten av 1990-talet av Skanska och Ikea. Syftet var att starta ett byggbolag som byggde bostäder för människor som inte hade så höga inkomster.
– Vi tittar på genomsnittsinkomster i Sverige och de grupper som är mest utsatta på bostadsmarknaden. I dagsläget utgår vi från en förskolelärare med ett barn när vi sätter våra priser, berättar Sasha Pardon, pressansvarig på Boklok till Aktuell hållbarhet.

Genom att tillverka sina modulhus i fabrik har Boklok kunnat sänka sina kostnader och bygga mer effektivt. Sedan starten har alla företagets hus tillverkats i trä.
– Trä är ju ett förnybart material som fungerar som en koldioxidsänka. Det gör att våra hus har ett väldigt lågt koldioxidfotavtryck, ungefär 50 procent lägre än ett genomsnittligt hus, säger Sasha Pardon.

När man nu tar nästa steg och installerar solceller på samtliga bostadshus räknar man med att minska koldioxidutsläppen med ytterligare 133 ton, samtidigt som de boende får lägre elkostnader.
– För oss handlar det dels om att sänka kostnaden för våra kunder. Det är bostadsrättsföreningarna som drar nytta av solcellslösningarna och även om deras lån kommer att öka något i initialskedet så kommer ju driftskostnaden att gå ner över tid. Sedan handlar det också om att hitta hållbara lösningar som alla har råd med. Att bygga hållbart och dyrt är ju inte svårt, utmaningen är att bygga hållbart och billigt, säger Sasha Pardon.

För att man ska kunna dra nytta av solenergins fulla potential finns fortfarande flera problem som måste lösas. Ett sådant är att behovet av hushållsel är störst under kvällstid när människor är hemma, samtidigt som solenergi alstras under dagen.
– Fortfarande är ju batterier och lagring av solenergi väldigt dyrt men vår förhoppning är att den tekniska utvecklingen kommer att leda till att priserna för lagringsteknik sjunker under de kommande åren, säger Sasha Pardon.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev