Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Byggboom i Kista – inga spår av krisen

Publicerad: 8 December 2008, 08:53

Vad då kris? I Kista byggs det som aldrig förr. Ericsson bygger nya kontor, gallerian växer och bostäder knyter ihop Kista med Akalla.


Kista är en jättelik byggarbetsplats. Kommer man från Akallahållet är Hanstavägen en slingrande passage mellan gropar och ledningsdiken. Utanför Gallerian är Torsnästorget en jättelik grop. Ett kvarter därifrån är de gamla fabrikstomterna fortfarande enorma grusöknar och uppe vid Torshamsngatan har Kistamässan öppnat trots att bygget fortsätter till i vår.

Chipsfabrikens tomt har blivit stenkross och grustag. Gradvis rullas Kista Terrass ut här.

Det är alltså en rad projekt som pågår samtidigt. Det största just nu är det som pågår i norr, mellan Hanstarondellen och Tele2-hust vid Borgarfjordsgatan. Om ett par år kommer Hanstavägen att att vara en esplanad som kantas av sex slutna kvarter med 690 bostäder och en del arbetsplatser. Kista gård, med sina gamla byggnader, har just fått sällskap av två flyttade äldre timmerhus och kommer att återuppstå som ett litet parkområde.

Gallrian bygger ut och gräver sig ner framför kontorshuset där Ericssons skylt glömdes kavr efter flytten.

Kontakt med Akalla
På andra sidan IBMs gamla högkvarter i tallskogen vid Oddegatan förlängs Torshamnsgatan ända bort till Esbogatan i Akallas företagsområde med sina bilhandlare och it-företag. Vägen dit går via en 250 m lång tunnel och en lika lång bro över Turebergsleden. Också skogen uppe på berget får ge vika för bostäder.

Lite längre in mot centrum kompletteras enligt planerna Gallerian med två slanka bostadshus på den nu tomma tomten mellan Gallerian och brandstationen. Det ena, Kista Torn, får 30 våningar och blir Stockholms högsta bostadshus. Mellan byggnaderna läggs ett kulturhus med bibliotek i två våningar.

Gallerian växer
Utanför Gallerians entré mot Kistagången har Torsnästorget mest varit en bortglömd yta med parkeringar och en korvkiosk. Enligt planerna ska ett nytt, terrasserat torg med ”en ovanlig och lustfylld atmosfär” vara klart till julhandeln 2009. Mjukt rundade bassänger med växtlighet från olka världsdelar under en himmel av olikfärgade ”diskusar” är några av punkterna i Swecos byggplaner.
Men just nu upptas platsen av en stor grop, ty här blir det ett underjordiskt garage från det gamla Ericssonhuset fram till Färögatan.

På tal om det gamla Ericssonhuset, ett av Kista första kontorshus, så har Ericsson lämnat det. Skyltarna på fasaden har varit många: Ericsson Information Systems, Nokia, ICL och Fujitsu Siemens. Nu heter huset Kista One och erbjuder tomma kontorslokaler.

Kista Terrass
Här grundades Kista för över 30 år sedan när Ericssonföretagen Rifa och SRA satsade på en modern halvledarfabrik. Med automatik blev den med tiden omodern. Trots den stabila förankringen i urberget uppfyllde den inte längre de alltmer krympande komponenternas krav på vibrationsfrihet. Men här skapades de första chipsen för bluetooth innan det var dags att stänga.

Gert Wingårdh skär ett dramatisk snitt genom den glaskub som börjat byggas vid Isafjordsgatan. Ericsson flyttar in nästa år.

För fyra år sedan började rivningen av de två fabrikerna i det stora kvarterer Hekla, som faktiskt delar den här delen av Kista mitt itu. Fortfarande schaktas det sprängsten och grusmassor i ett brutalt månlandskap.

Området delas på planerna in i nio stadsmässiga kvarter för både kontor, parkeringshus och bostäder. Vasakronan (tidigare AP Fastigheter) räknar med att bygga området i etapper.

– Vi bygger inte på spekulation, vi behöver företag som vågar ta klivet. Det tar tid men vårt mål är att området ska bli så väletablerat att det fungerar redan under utvecklingstiden, säger Katarina Wåhlin Alm på Vasakronan.

Vasakronan hoppas på ett väletablerat område, berättar Katarina Wåhlin Alm.

Myllrande visioner
Första huset är dok klart och ligger 40 meter indraget från Isafjordsgatan. Detta för att lämna plats för ett litet torg, som ännu inte riktigt är så myllrande som på arkitektskisserna. Men om fastighetsbolaget kan förverkliga sin vision om ett smalt torn på 30 våningar kan det bli ett annat liv på plattan.
Ericsson är hyresgäst i det första huset. Flytten till moderna lokaler sänkte kostnaden per anställd med 20 procent. Eriksson flyller också hus nummer två, som har börjat byggas. Skisserna visar en stor glasad kub kluven av en dramatisk färgsprakande öppning. White arkitekter ritade det första huset i stram nyfunkis, Wingårdh svarar för det andras dramatik.

I nederkanten syns dagens Kista med Filmstaden och Forum nere till vänster. Norrut fortsätter Hanstavägen omgiven av nya kvarter nedanför Husby och bort mot Akalla. Också längs E4:an växer Kista med kontor och bostäder.

Dagens trista bussgata, Kistagången, kan även den bli ett levande stråk med service och aktiviteter. I dess slut – innan tunneln till Helenelunds station – håller Kistamässan på att slutföra ombyggnaden av Agfas gamla höglager. Sollentunamässan har här fått nya rötter och borde bli en publikmagnet som drar besökare ända upp till Kistas utkanter.
Det finns, på sikt, också planer på en rad byggnader i den gröna kilen ut mot E4:an. Konjunkturerna avgör naturligtvis lokalbehovet. Men byggboomen i Kista följer den klassiska tumregeln om att bygga i lågkonjunktur för att möta efterfrågan när uppgången kommer!

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.