Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Byggbranschen är inte mogen för klimatanpassning”

Publicerad: 22 september 2014, 10:04

Byggbolagen saknar kunskap och har inga associationer till klimatanpassning, menar Jeanette Sveder Lundin, grön utvecklingsledare på Skanska.


Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningMiljöaktuelltSkanska

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 22 september.

Byggbranschen jobbar mycket med energieffektivitet och att minska utsläppen av växthusgaser. Det förstår folk ”vinningen” med. När det gäller klimatanpassning är man inte lika mogen vare sig inom byggbolag eller samhället i stort, säger Jeanette Sveder Lundin, grön utvecklingsledare på Skanska.

–  Det finns en kunskapsbrist. Många har fortfarande ingen association till klimatanpassning, även om de extrema väderhändelserna under sommaren ökat medvetenheten om behoven och sårbarheten i vårt samhälle, säger Jeanette Sveder Lundin till Miljöaktuellt.

Miljöcertifieringssystemen för byggnader är ganska etablerade vid det här laget och kan enligt henne utvecklas till att även omfatta krav på klimatanpassning. På byggsidan har man haft LEED, Svanen och Miljöbyggnad under en period. För vägar och anläggningar har Skanska arbetat med det brittiska systemet CEEQUAL som gör motsvarande certifieringar, eftersom det har saknats på den svenska marknaden.
–        Det är inte alltid kriterierna för klimatanpassning lyfts fram i dessa system, de finns med i till exempel LEED som premierar gröna tak och genomsläppliga markbeläggningar samt i CEEQUAL, men det finns en klar utvecklingspotential att utnyttja miljöcertifieringarna, säger hon.

Jeanette Sveder Lundin poängterar vikten av att hitta gemensamma lösningar och premierar helhetstänk. Kommunerna vet inte alltid vilka krav de får ställa, och det råder en osäkerhet runt detta. Regelverket måste enligt henne hänga med så att det inte lämnas till kommunerna att göra sina egna tolkningar.
–        Branschen har fokus på att göra grönt här och nu, men det är lika viktigt att tänka på att det ska vara hållbart på lång sikt. Där är det bra om det offentliga och kommunala allmännyttan går före, för det är svårt att begära att enskilda bostadsrättsföreningar ska ha egen kompetens om vad klimatanpassning innebär.

Klimatanpassning och åtgärder i bygg- och fastighetsbranschen kommer att diskuteras på Miljöaktuellts klimatanpassningskonferens 24 september. Hitta programmet här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.