Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Bygget av oljeledningen Keystone XL stoppas

Publicerad: 9 november 2015, 06:27

Cirka 35 000-50 000 människor samlades vid Washington Monument den 17 februari 2013 för att protestera mot bygget av oljeledningen Keystone XL.

USA:s president Barack Obama säger nej till bygget av den omstridda oljeledningen Keystone XL. Meningen var att ledningen skulle transportera råolja från Kanada, genom USA till Mexikanska Golfen.


USA:s president Barack Obama säger nej till bygget av den omstridda oljeledningen Keystone XL. Meningen var att ledningen skulle ha transporterat råolja från Kanada, genom USA till Mexikanska Golfen, rapporterar Sveriges Radio. 

– USA har en globalt sett ledande roll när det gäller att vidta kraftfulla åtgärder mot klimatförändringarna, och ett ja till oljeledningen skulle ha underminerat den rollen, säger Obama i ett utlåtande.

Debatten kring oljeledningen har under sju år varit politisk laddad i USA. Majoriteten av republikanerna menar att Keystone kan skapa tusentals jobbtillfällen och bidra till att USA blir mindre beroende av utländsk olja.

Däremot hävdar miljö- och naturrättsorganisationer samt en majoritet av demokraterna att oljeledningen kan orsaka enorma skador för både människor och miljö vid en ledningsläcka. Presidenten menar också att detta kan ses som en markering från USA till omvärlden inför klimattoppmötet i Paris.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.