Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Byggindustrin behöver miljardstöd”

Publicerad: 26 Februari 2009, 10:25

Byggbranschen hotas av en allvarlig kris med massuppsägningar. Nu kräver fackförbundet Unionen miljardstöd av skattebetalarna.


Det är inte bara bankerna och bilbolagen som anser sig behöva stöd av staten. Nu kräver fackförbundet Unionen miljardsatsning på byggbranschen.

– Det är en investering i framtiden, säger Åsa Johansson, förbundsekonom på Unionen, till TT.

På tisdagen presenterade Sveriges Byggindustrier en svårmodig konjunkturrapport som pekade på en nedgång på 5 procent i år. Samtidigt varnade organisationen för att 20.000 personer kan förlora sina jobb inom byggbranschen under de kommande åren.

Unionen lämnar nu fram en kravlista med en nota på 6 miljarder kronor för att rädda byggjobben. Bland annat ser Unionen positivt på rot-avdrag för individer. Men för att det ska ge tillräcklig effekt krävs rot-satsningar för ombyggnad av skolor, sjukhus och andra offentliga lokaler. Även renovering av de så kallade miljonprogramområdena bör omfattas.

-Det är ju investeringar som ändå måste göras. Och vi ser att det finns utrymme för de här sex miljarderna som vi föreslår, säger Åsa Johansson till TT.

Unionens förslag skulle kunna leda till 15.000 arbetstillfällen, framhåller hon.

Hennes förhoppning är att investeringarna i byggindustrin också ska ge ringar på vattnet till andra delar av den svenska ekonomin. Det kommer också leda till att kompetensen behålls inom byggbranschen, istället för att rinna bort till andra branscher.

Även Byggnads har ställt krav på miljardinvesteringar av regeringen. De vill lägga 3,5 miljarder kronor på att renovera 26.000 lägenheter, vilket skulle ge 18.000 arbetstillfällen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.