Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Byggsektorns utsläpp lika viktiga som flygets”

Publicerad: 24 Augusti 2018, 06:11

Foto: Pixabay

En sänkning av byggsektorns klimatutsläpp skulle göra stor skillnad för de nationella utsläppen, enligt en färsk rapport från Sveriges Byggindustrier.


Byggsektorns utsläpp av klimatgaser är ungefär 15 procent av Sveriges totala utsläpp. En sänkning av utsläppen i byggsektorn innebär därför en ganska dramatisk sänkning av de nationella utsläppen, mer än vad som kan åstadkommas med flygskatt och bidrag till elcyklar. Det menar Johnny Kellner, författare av en kommande rapport från Sveriges Byggindustrier.

I rapporten redovisas hur byggmaterial påverkar byggsektorns utsläpp, framför allt under byggskedet.

I studien har fem olika typer av byggkonstruktioner jämförts i ett referenshus i Hökarängen i Stockholm. Därmed görs en jämförelse mellan byggande i betong, massivt trä och blandkonstruktioner med betong, trä och stål.
– Det mest påtagliga resultatet är att det är viktigt att få fram mer miljövänlig betong, eftersom betongen är en stor utsläppsfaktor. Här pågår en ständig utveckling, säger Johnny Kellner.

Enligt Johnny Kellner minskar inblandning av masugnsslagg utsläppen från betongbyggnader kraftigt. Trots låg efterfrågan vill byggbranschen utveckla metoderna för att undvika lagstiftning på området.

En kortversion av studien ska presenteras för branschen, politiker och myndigheter. Studien har finansierats av regeringskansliet, byggbranschens utvecklingsfond, IVL Svenska Miljöinstitutet och ett stort antal medverkande byggbolag.

Slutrapporten ska presenteras den 30 september.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.