Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Byggsverige: EU:s lagstiftning hindrar miljöanpassning

Publicerad: 25 maj 2018, 07:26

Foto: Pexels

EU:s krav på byggsektorn bör höjas. Det anser en grupp svenska bolag. Information om kemikalier och klimatpåverkan hör till det man tycker måste redovisas bättre.


Prestandadeklarationerna för byggprodukter måste innehålla tillräcklig information om farliga kemikalier, klimatpåverkan samt hur materialet kan cirkuleras när byggnaden tjänat ut. Det skriver SABO, HSB, Riksbyggen, Sveriges Byggindustrier, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i ett gemensamt brev till EU-kommissionen.

EU:s byggproduktförordning, som styr CE-märkningen, håller nu på att ses över. Därmed vill den svenska byggsektorn höja EU-kraven på redovisning för byggprodukter så att den kommer närmare den frivilliga, högre nivån som råder i Sverige. Dels för att svenska lagkrav inte får gå längre än förordningen, dels för att minska skillnaderna i kravnivå i EU.

I brevet skriver de att byggsektorn står för ungefär hälften av materialkonsumtionen, energianvändningen och vattenkonsumtionen i EU och att byggavfallet ökat med 57 procent på tio år.
”Potentialen för återvinning är hög då rivna byggnader kan innehålla material med högt värde. Men den här potentialen används inte på grund av risken för skadliga substanser i byggavfall, vilket gör återvinning av resurser ekonomiskt ogenomförbart”, skriver de i brevet.

Förordningen ställer krav på bland annat brandskydd, buller, hållbarhet och på att ämnen på EU:s kandidatlista ska deklareras.
– Det räcker inte, det är bara att se på dagens dyra PCB-inventeringar. Vi vill att alla ämnen som måste deklareras i säkerhetsdatablad för kemiska produkter också måste deklareras för alla byggprodukter, säger Marianne Hedberg, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier, till Aktuell Hållbarhet.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.