Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Byråkratin bort ur miljöbalken

Publicerad: 13 Januari 2004, 08:14

Byråkratin städas bort ur miljölagstiftningen. Miljökraven sänks inte, men tillståndsprövningen blir både enklare och snabbare, föreslår Miljöbalkskommittén.


– Kritiken mot byråkrati och långa handläggnings-tider har varit berättig. Miljöbalken har motverkat sitt eget syfte. Investeringar har inte blivit av eller skjutits på framtiden. Nu tar vi bort bestämmelser som inte behövs, säger Miljöbalkskommitténs ordförande Ulf Bjällås.

Näringslivet är klar vinnare i utredningen "En effektivare miljöprövning" som överlämnades till regeringen den 9 januari.

Miljöprövningen blir betydligt enklare för företagen på en rad områden. Miljökonsekvensbeskrivningar slopas för en mängd ärenden och företagen kan expandera utan att ompröva hela verksamheten.

– Större flexibilitet är nyckelordet, säger Ulf Bjällås.

Ändringarna kan träda i kraft redan vid nästa årsskifte, eftersom den politiska enigheten verkar vara stor om att ändringarna behövs. Nu går förslagen ut på remiss och en proposition från regeringen väntas under hösten.

Förhoppningen både hos företagare och utredare är att förenklingarna ska sätta fart på näringslivets investeringar i ny miljövänlig teknik.

Nu ökar investeringarna

Svenskt Näringsliv har bedömt att investeringarna i Sverige skulle kunna vara cirka 100 miljarder större varje år om reglerna i Sverige vore i nivå med EU-länderna i övrigt. Organisationen hävdar att det har medfört sämre teknik och tiotusentals förlorade jobb.

Ingela Bendrot, miljöchef på Svenskt Näringsliv, tycker att utredningens förslag är bra, även om hon inte är helt nöjd:

– Förändringarna kommer att öka investeringarna i Sverige, men det är viktigt med ett snabbt genomförande. Annars finns det en risk för att det blir en död hand över alla investeringar medan företagen väntar på de nya reglerna.

– Det finns också en hel del saker kvar att förbättra, bland annat när det gäller attitydfrågor. Det är stor skillnad mellan olika länsstyrelser och kommuner hur de hanterar frågorna, säger Ingela Bendrot.

Ingen max-gräns

Någon maximigräns för hur lång tid prövningen av ett miljötillstånd får ta införs inte, trots att exempelvis Nederländerna har en sådan regel.

– Vi har diskuterat regler om maxtider men bedömt att skulle bli för komplicerat, säger Ulf Bjällås.

Det blir främst vid utbyggnader som tillståndsprövningen kommer att gå snabbare. När det gäller stora nyanläggningar har tillstånden i Sverige inte tagit längre tid än i andra länder, anser utredarna.

En kontroversiell fråga återstår för miljöbalkskommittén – nämligen hur brott och straff ska hanteras. I dag kan företag som gör en miss åka på dubbla straff i form av dels en sanktionsavgift, dels ett vanligt åtal. Under våren blir kommittén klar med nya förslag som också väntas innebära lättnader för företagen.

Miljöbalkskommitténs viktigaste förslag:

Miljökonsekvensbeskrivningar. Slopas i de flesta miljötillståndsprövningarna. Utredningen har kommit fram till att Sverige har haft orimligt många sådana beskrivningar, jämfört med länder som Danmark, Finland och Nederländerna. I framtiden behövs dessa bara för stora anläggningar. Mindre anläggningar behöver bara enklare konsekvensbeskrivningar anpassade till de enskilda fallen.

Samråd. Kravet på två olika samråd slopas också. Utredarna tycker att det räcker med ett obligatoriskt samråd. Dessutom kommer det bara att finnas formella samrådskrav för stora anläggningar, medan övriga samråd kan anpassas till de enskilda fallen.

Påbyggnadstillstånd. Företag som har velat bygga ut verksamheter har ofta varit tvungna att begära nytt tillstånd för hela verksamheten. Det kravet slopas också om utbyggnaden inte innebär betydande konsekvenser. Samtidigt införs dock en ny regel som innebär att företagen vart femte år måste redovisa hur de aktuella miljövillkoren står sig i förhållande till modern teknik. "Det får inte bli så att företagen söker det ena påbyggnadstillståndet efter det andra, så att man missar helhetsbilden", säger Ulf Bjällås.

Mindre vattenverksamheter föreslås slippa tillståndsprövningen och behöver bara anmäla verksamheten.

Grustäkter. Specialreglerna för grus- och bergtäkter slopas. Verksamheterna ska nu bedömas som all annan miljöfarlig verksamhet. "Det här minskar krånglet med att få tillstånd att bryta sten och grus. Återvinning av sådant material blir också mycket enklare", kommenterar Lars Hultkvist, vd för Sveriges Bergmaterialindustri.

Regeringens prövning. Utredarna vill också avveckla regeringens speciella prövning av större verksamheter, utom när det gäller vägar och järnvägar.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.