Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Byt cirkulationspumpar – spara 23 TWh

Publicerad: 2 april 2009, 03:16

23 TWh motsvarar hela Irlands årliga elförbrukning. Så stor är den besparing smartare cirkulationspumpar kan ge.


De är små och gör inte mycket väsen av sig. Men de är energitjuvar, cirkulationspumparna. Det menar EU:s ekodesignkommitté som beslutat införa ekodesignkrav på pumparna.

– De nya kraven förväntas leda till en besparing på el för 2,2 miljarder euro år 2020, säger Carlos Lopes, projektledare för ekodesignarbetet på Energimyndigheten, i en kommentar.

Energimyndigheten har testat 13 cirkulationspumpar för villavärmesystem och konstaterar att det finns stora besparingar att göra även för privatpersoner. Genom att byta ut en äldre pump mot en mer energieffektiv modell kan en husägare spara 600 kWh/år. Men en ny pump är ingen garanti för att pumpen är effektiv, skillnaderna är stora i energiförbrukning och varierar mellan 100 och 400 kWh/år. Även verkningsgraden hos pumparna varierar stort.

En förändring som föreslås är att pumparna inte ska gå dygnet runt utan styras så att de arbetar bara när det behövs. Ett vanligt fel är också att redan installerade pumpar helt enkelt är för stora.

De nya kraven på fristående cirkulationspumparna ska nu granskas av rådet och parlamentet. Antas de av kommissionen träder kraven i kraft 2013. Från 2015 ska de även antas för pumpar som är inbyggda i värmepannor och värmepumpar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev