Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

C backar om lag mot subventionerad kärnkraft

Publicerad: 5 april 2012, 09:46

På ett extra regeringssammanträde idag lyckades allianspartierna till slut komma överens om hur regelverket kring kärnkraften ska se ut. Åratal av diskussioner är därmed slut.


SR Ekot har tagit del av en skrivelse som klubbades på ett extrainsatt regeringssammanträde i förmiddags. Skrivelsen gör klart att regeringspartierna efter åratal av diskussioner nu kommit överens om hur regelverket kring kärnkraften ska se ut. En slag som avslås i är C:s krav om en ny lag som uttryckligen förbjuder statliga subventioner till kärnkraft.

Centerns IT- och energiminister Anna-Karin Hatt hävdade emellertid att hon var nöjd med överenskommelsen.
– Jag är väldigt nöjd med att vi på flera punkter nu har säkerställt att kärnkraften är en energikälla som får stå på egna ben, bära sina kostnader och ta större ansvar också för de risker som är förknippade med den energikällan, säger hon till Ekot.

Redan för tre år sedan, då den historiska kärnkraftsöverenskommelsen gjordes mellan allianspartierna, sa regeringen att staten inte skulle subventionera byggandet av ny kärnkraft. Det är emellertid först nu alla partier lyckats komma överens om vad det uttalandet betyder.

I dagens beslut slår regeringen fast att det inte behövs någon ny lag för att stoppa subventioner eftersom och att en sådan lag skulle kunna krocka med grundlagen. Istället gör man bedömningen att dagens lagar och regler inte innebär någon särbehandling av kärnkraften i form av direkta eller indirekta subventioner.
– De regler som finns ligger i linje med principen att kärnkraften ska bära sina egna kostnader, säger Anna-Karin Hatt till TT.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.