Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

C föreslår nytt miljöbilspaket

Publicerad: 6 augusti 2014, 05:27

En miljöpremie för lastbilar, en högre supermiljöbilspremie, ett bonus-malus-system och statligt stöd till laddstolpar. Så lyder Centerpartiets klimatlöfte inför valets slutspurt.


Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattAnnie LööfCenterpartietEskil ErlandssonLena Ek

”Vårt stora fokus i valet, vid sidan av jobb och företagande i hela landet, kommer att vara resultat för miljön”, skriver de fyra C-ministrarna Annie Lööf, Anna-Karin Hatt, Lena Ek och Eskil Erlandsson på dagens DN debatt. Idag håller partiledare Annie Lööf sitt sommartal och då presenteras bland annat ett nytt miljöbilspaket som ska bidra till omställningen mot mer hållbara transporter.

I paketet som C föreslår ingår ett bonus-malus-system, där de nya personbilarna med bäst miljöegenskaper och lägst utsläpp får en premie. Samtidigt får de miljösämsta bilarna betala en avgift. Innan systemet kan träda i kraft ska dagens supermiljöbilspremie förstärkas, skriver ministrarna.

Paketet innehåller också ett statligt stöd till kommuner som vill bygga laddstolpar. Cirka 300 miljoner kronor under nästa mandatperiod räknar partiet med för att få 10 000 nya stolpar över landet.

C vill se över förmånsbeskattningen av elbilar på arbetsplatser. Idag får den som laddar sin elbil på arbetet betala förmånsskatt.

Det behövs också styrmedel för att fasa in miljövänligare lastbilar, konstaterar debattörerna. ”På sikt vill vi införa en premie för de mest miljövänliga lastbilarna kombinerat med incitament för att tanka förnybart.”

Enligt TV4 är ett annat löfte som Lööf kommer ge under talet ett mål om att 70 procent av den energi som används i Sverige ska vara förnybar senast år 2030.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.