Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

C: ”Greenpeace borde applådera”

Publicerad: 11 februari 2010, 23:13

”Vi har tydligt valt den förnybara vägen” skriver Claes Västerteg, miljöpoltitisk talesperson för Centerpartiet, i ett svar på Greenpeace debattartikel som ifrågasätter regeringens planer för den svenska kärnkraften.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceKärnkraft

Läs Greenpeace debattartikel: "Kärnkraften kan göras politisk omöjlig över en natt"

Centerpartiet och alliansregeringen har tydligt valt den förnybara vägen. Satsningarna som regeringen gör på grön energi saknar historisk motsvarighet. Hälften av energin ska komma från förnybara källor år 2020. Det är ett kraftfullt åtagande som tydligt pekar åt vilket håll vi ska gå. Tack vare klimat- och energiöverenskommelsen är vi också en bra bit på väg, förra året ökade den svenska vindkraftsproduktionen med 50 procent.

Från 2009-2018 beräknas investeringarna i förnybar energi uppgå till ungefär 300 miljarder kronor enligt branschen. Det är sådana framsteg som vi borde fokusera på, det är nämligen sådana det som kommer att göra skillnad för Sverige och för klimatet. Debatten gällande energi- och klimatöverenskommelsen borde därför nyanseras något, för visst är företrädare för Greenpeace överens med regeringen om att det är det förnybara som är vägen till framtiden?

Ytterligare ett viktigt besked som följer på överenskommelsen är att inte en enda skattekrona vare sig direkt eller indirekt kommer att satsas på att bygga kärnkraft. Det är upp till industrin, som också får ta det fulla skadeståndsansvaret. Det är inte längre skattebetalarna som ska ta ansvar för kärnkraftens risker, det ska industrin göra själva. Det är ytterligare en skillnad och en tydlig förbättring mot hur det var tidigare.

Energi- och klimatöverenskommelsen
föregicks av att man på EU-nivå kom man överens om utsläppsminskningar och om ländernas bördefördelning. Självklart måste vi i Sverige då kunna redovisa hur vi ska leva upp till våra åtaganden och resultaten talar för sig själva. Vi har valt att satsa stort på det förnybara, det är vad skattebetalarnas pengar används till. Att överenskommelsen fokuserar på vindkraft och biogas är ingen slump. Det är områden där vi inte bara kan säkerställa en grön energitillförsel utan där förutsättningen för att nya jobb ska kunna skapas är som störst. Kärnkraften är inte en förnybar energikälla, det finns betydligt bättre sätt att producera el på både ur miljömässig och ur ekonomisk synvinkel.

Centerpartiet är Alliansens gröna röst, och nog borde även Greenpeace applådera de förändringar som kommit tillstånd tack vare överenskommelsen. Vi har redan valt den förnybara sidan.

Claes Västerteg (C)
miljöpolitisk talesperson

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.