Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

C vill ha ett fossilfritt samhälle om en generation

Publicerad: 23 september 2013, 13:41

Sverige ska vara ett helt fossilfritt samhälle med 100 procent förnybar energi om en generation. Det slog partistämman fast på lördagen.


Men hur lång tid en generation är gavs det inget svar på. Centerledningen värjde sig från att bli mer specifik och att tala om årtal.

– Vi tänker inte ägna oss åt årtalsexercis. Det gjorde vi med kärnkraften och det blockerade hela den debatten. Det viktiga är att vi inom en rätt begränsad tid ska ha 100 procent förnybar energi, säger energiminister Anna-Karin Hatt (c), enligt Riksdag och departement.

Hatt berättade att målet ska nås bland annat genom miljöpremier för de miljömässigt bästa fordonen. Speciellt de tunga transporterna som bussar och lastbilar, ses som den största utmaningen. Målet ska också nås genom att flitigare utnyttja Sveriges naturtillgångar.

Partistyrelsens ovilja att ägna sig åt ”årtalsexercis” återkom också när kärnkraften debatterades. Kärnkraften tycks fortfarande vara något av ett öppet sår inom partiet och bland motionerna fanns allt från dem som vill bygga ut kärnkraften i Norrland till dem som vill lägga ner två reaktorer under de närmaste fyra åren. Dessa motioner fick tummen ner skriver Riksdag och departement.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.