Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

C vill klimatsäkra pensionerna

Publicerad: 4 september 2013, 11:16

Centern vill att alla statliga AP-fonder säljer av alla aktier i olje-, kol- och gasföretag. Ett förslag som splittrar alliansen.


Kravet på att staten genom AP-fonderna inte ska äga aktier i bland annat oljebolag finns i Centerns nya miljöprogram som klubbas i höst. Partiet ser det som att därmed kan pensionskapitalet ”klimatsäkras”. Samtidigt säger partiet att det är viktigt att sälja av aktierna av rent ekonomiska skäl.

Förra året satsade världens storföretag 4 400 miljarder på att leta olja, kol och gas. Det betyder att de flesta stora kapitalplacerarna – inklusive svenska AP-fonder har stora tillgångar i fossil energi. Men en brittisk forskningsrapport från bland andra Världsbankens förre chefekonom Nicolas Stern menar att två tredjedelar av dessa tillgångar aldrig kan användas, om vi skall klara FN:s klimatmål.
De närmaste tio åren beräknar man satsa 40 000 miljarder kronor. Delar av detta är våra gemensamma pensionspengar eftersom inte minst statliga AP-fonderna har stora placeringar i energiföretag.

Till Centerpartiets stämma kommer man driva kravet att statliga AP-fonderna skall sälja av alla tillgångar i fossilenergi. Men inte främst av miljöskäl, enligt partiet, utan för att minimera risken att pensionerna tappar i värde.

– Det är vårt pensionskapital det handlar om, AP-fonderna måste ta den här frågan på allvar, säger miljöminister Lena Ek (C) till SVT. Att använda AP-fonder till politiska syften är alltså känsligt och strider mot grundtanken som de flesta partier enats om: pengarna skall bara användas för att säkra framtida pensioner.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.