söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CAN Europe: ”Skäms – Norge, Polen och Irland!”

Publicerad: 24 maj 2017, 08:10

En koalition av miljöorganisationer i Europa har utsett en prispall som det definitiv inte är värt att stå på. Det handlar om en omröstning som vaskat fram de dödligaste, smutsigaste och slugaste sätten att subventionera fossila bränslen i Europa.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


En officiell prisutdelning ägde rum i Bryssel i veckan. Polen fick ta emot utmärkelsen i kategorin ”Deadly Funding” då de enligt miljöorganisationerna ”missbrukar EU-medel för att bränna kol”. Norge toppar kategorin ”Dirty Tax Gift” och anklagas för att använda skattebetalarnas pengar för att stödja arktisk oljeprospektering, medan Irland är nummer ett i kategorin ”Sneaky Special Treatment” för påstådd särbehandling som gynnar torvbränning.

Organisationen CAN Europes generaldirektör Wendel Trio förklarar i en presskommentar att utmärkelserna vill sätta fingret på finansiella åtaganden som inte överensstämmer med vad dessa länders regeringar lovade när de skrev under Parisavtalet.
”Med utmärkelserna lyfter vi fram dolda subventioner av fossila bränslen och uppmanar alla europeiska regeringar att fasa ut dem snarast och senast 2020”, säger Wendel Trio.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev