Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Cancerframkallande ämne upptäckt i cykelhandtag

Publicerad: 5 april 2017, 08:32

Halter av cancerframkallande ämnen har upptäckts i flera plast- och gummiprodukter, bland annat cykelhandtag och verktyg.


Halter av cancerframkallande ämnen har upptäckts i flera plast- och gummiprodukter. Det var när Kemikalieinspektionen gjorde en kontroll av varor som är gjorda av gummi eller plast, och som kommer i kontakt med huden eller kan stoppas i munnen, som man upptäckte att flera produkter innehöll polycykliska aromatiska kolväten, ett ämne som kan orsaka cancer och skada arvsmassan. I tillsynsprojektet granskades 58 olika varor, bland annat kontrollerades handtagen på cyklar, verktyg och träningsredskap. I fem av de testade varorna hittades PAH:er som är förbjudna i varor. I en del av de testade varorna upptäcktes också otillåtet höga halter av bly och kortkedjiga klorparaffiner. Varorna med de förbjudna ämnena är nu borttagna från marknaden.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.