Klimat
Cancun – början till slutet
Publicerad: 10 december 2010, 09:20
Enligt många bedömare blir det inget avtal om nationella utsläppsminskningar. Hoppet står nu till ett avtal som ska stoppa avskogningen.
Ämnen i artikeln:
Cop 16Nu inleds slutskedet av FN:s klimatförhandlingar i Cancun, Mexiko, och läget är minst sagt svängigt. Åsiktern om var allt slutligen landar pendlar mellan succe och fiasko. TT skriver på morgonen att Cancun -mötet riskerar att mynna ut i ännu ett stort misslyckande i klimatfrågan. Samtidigt finns det hoppfulla röster och positivia signaler – till exempel Kinas ändrade inställning och Indiens besked om att man nu kan tänka sig att binda sig vid utsläppsminskningar.
Den största käppen i förhandlarhjulet är Japan som bestämt sagt att de inte tänker skriva under ett förlängt Kyoto-protokoll – något som är ett krav från u-länderna. Men också Ryssland och Kanade bromsar upp Kyotospåret, enligt klimatexperten Andreas Gyllenhammar som bloggar för Miljöaktuellt på plats i Cancun.
– Min analys är att i och med att Kyotospåret inte är tillräckligt omfattande och starkt så gör man snarare bäst i att frångå det och fokusera på det andra förhandlingsspåret, LCA (Longterm Cooperative Action), där man har möjlighet att få med viktiga och stora utsläppare som Indien och Kina, skriver han på fredagsmorgonen.
Enligt Andreas Gyllenhammar är det USA och Kanada som nu gång på gång drar ned förhandlingsprocessen och sätter sig på tvären.
– Jag undrar om inte de övriga länderna skulle göra klokt i att i detta läge strunta i dem. Hakar man av dem så framstår möjligheterna till ett mer långtgående och starkare avtal som möjligt. USA är heller inte nyckeln till en lösning på klimatfrågan, deras utsläpp blir procentuellt sett mindre och mindre i och med landets ekonomiska kräftgång, skriver han.
På plats i Cancun kan Andreas Gyllenhammar också se hur förhandlingarna nu mer och mer drivs bakom stängda dörrar och att informationsflödet hela tiden minskar successivt vilket sätter igång spekulationer.
Också från den svenska förhandlingsdelegationern är man nu i slutskedet relativt fåordig. Men man slår ändå fast att läget i förhandlingarna än så länge är ytterst oklart
– Det står och väger. Det kan bli en framgång, men det är också risk för att det väger över åt fel håll och blir ett misslyckande, säger till exempel miljöminister Andreas Carlgren natten till fredag, svensk tid.
Internationella medier lutar emellertid på morgonen mot att förhandlingarna i Cancun kommer att sluta i ett misslyckande ikväll. The Times, som intervjuat Japans miljöminister Ryu Matsumoto, hävdar till exempel redan nu att förhandlingarna kommer att sluta i ett dödläge då Japan aldrig kommer att acceptera ett avtal som inte inkluderar USA och Kina.
Även om det inte blir några framsteg i avtalsprocessen om utsläppsbegränsingar så kan det emellertid finnas andra ljusglimtar i Cancun. Till exempel verkar världens länder nu komma överens om hur man ska stoppa världens avskogning.
– Texten är i stort sett färdig. Om man vill komma överens går det, säger jordbruksdepartementets Hans Nilsagård till Dagens Nyheter.