lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carl Bildt kommer ut som miljökämpe

Publicerad: 17 februari 2011, 08:39

I går överraskade utrikesminister Carl Bildt riksdagen när han avslöjade att regeringen snart kommer med en svensk strategi för Arktis.

Ämnen i artikeln:

ArktisCarl Bildt

Onsdagens utrikesdebatt i riksdagen inleddes med att utrikesminister Carl Bildt (M) presenterade regeringens utrikesdeklaration. En av punkterna var en ny strategi för Arktis.
– Sverige övertar i maj ordförandeskapet i det arktiska rådet och får därmed en nyckelroll i att samordna detta alltmer strategiska område. Regeringen kommer under våren 2011 att presentera en svensk strategi för Arktis, sade utrikesministern.
Tidigare har både Norge – så tidigt som 2005 – och Finland presenterat sådana strategier.

Carl Bildt talade
särskilt om vikten av att skydda miljön i de arktiska områdena och att närheten till Sverige innebär att det är en ”utmaning av starkt växande betydelse”.
– Inte minst genom klimatförändringar blir de arktiska frågorna allt viktigare för det internationella samfundet. För Sverige är det centralt att den känsliga naturen i området kan skyddas.

Miljöpartisten Bodil Ceballos kommenterade strategin i den följande debatten.
– Det gläder mig att fokus för Sveriges del ligger på att skydda Arktis natur. Jag utgår från att ministern inte bara menar den synliga naturen, det vill säga istäcket, utan också de naturresurser som gömmer sig därunder. All olja och all gas som inte utvinns är en vinst för klimatet och mänskligheten. Därför vore det av yttersta vikt att komma överens med övriga länder om att freda Arktis mot exploatering.

Carl Bildt talade
också i mer allmänna ordalag om 2011 som ”ett viktigt år för utmaningarna på miljö- och klimatområdet”.
– Inför klimatförhandlingarna i Durban krävs tydliga politiska åtaganden, inte minst om långtgående utsläppsminskningar så att tvågradersmålet kan hållas. Sverige har visat att tillväxt går utmärkt att förena med miljömedvetenhet och en grön ekonomi, vilket blir ett centralt tema inför nästa års toppmöte om hållbar utveckling i Rio.

I anförandet
nämnde utrikesministern också nordiskt och nordiskt-baltiskt samarbete i miljöfrågor och hållbar utveckling.
– Inför det svenska ordförandeskapet i det nordiska ministerrådet 2013 vill vi att Norden fortsatt ska vara en av Europas viktigaste gröna tillväxtregioner, sade han.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev