Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Carl Hall: Vargen har blivit som Israel-Palestina-frågan

Publicerad: 28 Mars 2013, 10:24

Vi måste få bort vargen från agendan. Vargen har blivit som Israel-Palestinafrågan, en konflikt som stjäl mer energi än den förtjänar. Det skriver Miljöaktuellts krönikör Carl Hall.


Nyligen skrev Svenska dagbladet att Junsele-vargen har kostat skattebetalarna fyra miljoner kronor. När man läste mer noggrant visade det sig att det inte primärt var vargen som hade kostat, största delen var mil­ersättning till samer. Alltså är det inte vargen själv som är kostnadsdrivare, det är snarare ängsliga politiker som vill hålla alla sidor i vargfrågan glada.

Samtidigt gör den typen av artiklar många arga. ”Tossiga miljövänner lägger fyra miljoner på en varg som vi kunde lägga på vårdplatser och daghem.” Därför bör artikeln leda till en annan insikt hos oss miljövänner: Vi måste få bort vargen från agendan. Vargen har blivit som Israel-Palestinafrågan, en konflikt som stjäl mer energi än den förtjänar.

I viss mån är det vargfrågan i sig som innehåller många mediala element. Men ett stort ansvar vilar också på oss miljövänner. För oss är det så självklart att en inhemsk djurart har rätt att samexistera med människan. För oss blir vargen en viktig symbolfråga. Frågan är dock om det är rätt symbolfråga.

För mig symboliserar vargfrågan mycket av den ”gamla” miljörörelsen, vars primära mål var att konservera naturen som den var. Tyvärr har vi kommit i ett läge där det inte längre är möjligt, där vi är nära ett antal globala gränser för vår möjlighet att fortsätta att leva det slags liv vi har vant oss vid.

Miljörörelsens berättelse måste skifta från det upplevda särintresset av konservering av naturen till det självklara allmänintresset att vi kan fortsätta leva i välstånd på den här planeten.

Carl Hall är en av grundarna av riskkapitalfonden Alder, författare till boken Miljökapitalisterna samt krönikör i magasinet Miljöaktuellt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.