fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carl Schlyter: EU-valets viktigaste frågor – om jag fick välja

Publicerad: 1 juli 2013, 11:38

Om knappt ett år är det val till EU-parlamentet. EU-parlamentarikern Carl Schlyter (Mp) berättar vilka miljö- och hållbarhetsfrågor han tror kommer lyftas i valet – och vilka frågor som skulle lyftas om han fick välja.
– Vi måste ändra våra hjärnor – från konsumtionssamhället till ett mera hållbart och njutbart samhälle, säger han.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Vilka miljöfrågor tror du kommer lyftas i EU-valet 2014?
– Jag tror att hormonstörande ämnen kommer lyftas. Jag tänker på bisfenol, ftalater och en del annat. Det finns ju mer och mer forskning som visar på hur allvarligt det här skadar oss. Sen kan jag tänka mig att det blir mycket kemikaliepolitik generellt. Klimatfrågorna kommer nog inte bli så starka som jag önskade, men kemikaliepolitik kommer växa. Det är mycket lagstiftning på området och det finns mycket forskning på området som bevisar att det är farligare än vi ofta har trott.

Vilka frågor skulle du vilja drevs hårdare inför EU-valet?
– Om jag fick välja så skulle jag vilja se mer av kopplingen mellan finanssystem, dess tillväxtkrav och miljön och hur alltihop inte hänger ihop. Jag skulle vilja se en diskussion om att reformera den ekonomiska poltiken för att lösa miljöproblemen. Här skulle jag även vilja se en koppling mellan arbetstid och klimat. Det är de stora systemutmaningarna. Att ändra våra hjärnor – från konsumtionssamhället till ett mera hållbart och njutbart samhälle.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev