måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carl Schlyter hoppade av kandidatur till Naturskyddsföreningen

Publicerad: 18 juni 2018, 10:32

Efter kritik och intensiva diskussioner under Naturskyddsföreningens riksstämma i helgen valde riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) att dra tillbaka sin kanditatur.


Efter artiklar i bland annat Aktuell Hållbarhet Direkt om det partipolitiska oberoendet i Naturskyddsföreningen drog den avgående riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) tillbaka sin kandidatur till föreningens styrelse. Därmed valdes han inte in i styrelsen vid föreningens stämma i går.
– Det blev uppenbart att det partipolitiska oberoendet är väldigt, väldigt viktigt för föreningen, det syntes i den mycket intensiva interna debatt som uppstod innan stämman och också under stämman. Det resulterade i att Carl Schlyter backade ur och valberedningen ersatte hans namn med ett annat namn, säger Naturskyddsföreningens återvalda ordförande Johanna Sandahl till Aktuell Hållbarhet.

Johanna Sandahl uppskattar att Carl Schlyter drog tillbaka sin kandidatur. Två andra personer med koppling till Miljöpartiet valdes däremot in i styrelsen. Den ena är Mårten Wallberg, kanslichef för Miljöpartiet i Stockholms stad. Den andra är Gudrun Hubendick som tidigare varit politiskt aktiv först i Centerpartiet och sedan i Miljöpartiet, som hon lämnade för fyra år sedan.

Är det inte ett bekymmer att dessa personer blev invalda?
– Det är stämman som beslutar. De har haft ett väldigt långt engagemang i föreningen och har sin primära hemvist här. Det är inget ovanligt att det sitter personer i våra styrelser som har ett partipolitiskt engagemang, nu senast har vi haft Anita Brodén som varit miljöpolitisk talesperson och riksdagsledamot för Liberalerna. Diskussionen handlade om att det blev en obalans och att bilden av Naturskyddsföreningen riskerade att skadas i fråga om partipolitiskt oberoende, säger Johanna Sandahl.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev