Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Carl Schlyter (MP) övertygad om att Ojnareskogen skyddas

Publicerad: 13 augusti 2015, 04:28

Kalkbrott eller skyddad natur – ett regeringsbeslut om vad som ska hända med det omstridda området på norra Gotland närmar sig.


– Jag litar på att regeringen gör det man har lovat.

Så säger Carl Schlyter, som är riksdagsledamot för Miljöpartiet och ordförande i EU-nämnden, till Miljöaktuellt. Han hänvisar till regeringsförklaringen från förra året där statsminister Stefan Löfven (S) gjorde klart bland annat att värdefulla dricksvatten och fler naturskogar ska skyddas, att turism och ekoturism stärks, att Sverige säljer mer innovativa varor och når lägst arbetslöshet i EU år 2020, och att Sverige ska ha en mer jämställd arbetsmarknad.

– Det där är tunga prioriteringar från regeringens sida. Jag ser inte att man kan tolka regeringsförklaringen på annat sätt än att det blir ett naturreservat av området. Blir det ett kalkbrott så förstör man ju dricksvattnet, man förstör den biologiska mångfalden och man förstör turismen. Det blir inte några innovativa varor som skapas, inte några jämställda jobb eller hållbara jobb, säger Carl Schlyter och tillägger:

– Det är inte heller i linje med vad det gotländska näringslivet satt upp som sina tre prioriteringar, där framtidsbranscherna handlar om livsmedel, upplevelser och turism.

Att regeringen ännu inte kommit med något beslut kring området på norra Gotland tolkar Carl Schlyter inte som att någon konflikt föreligger, utan som att det förs interna diskussioner mellan regeringspartierna, där frågan är vad som nu kan erbjudas regionen.

– Det handlar om att på bästa sätt utnyttja den potential som ett sådant här beslut skapar för att stärka turism och upplevelser och lokal livsmedelsförädling. På så sätt kan det hela bli som ett jobb- och framtidspaket för Gotland, där också de som är oroliga för att några få gruvjobb inte blir av kan känna sig trygga med att det här hjälper till att skapa andra jobb på ön.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.